Hlavní obsah

Otevření nového berlínského letiště vázne, zdržení stojí 378 miliónů měsíčně

Berlín

Nejméně o dva měsíce se posune otevření nového berlínského letiště, které bylo plánováno na 3. června. Důvodem dalšího posunu zprovoznění obřího projektu za 2,5 miliardy eur (asi 62,8 miliardy korun) jsou problémy s protipožárním zabezpečením.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Kontrolní věž na novém berlínském letišti

Článek

Berlínský primátor Klaus Wowereit uvedl, že očekává otevření na počátku srpna po skončení letních prázdnin na severu Německa. Wowereit vyčíslil ztráty kvůli novému zdržení na 15 miliónů eur (asi 378 miliónů korun) měsíčně. Podle šéfa braniborské obchodní a průmyslové komory Victora Stimminga letiště riskuje hlavně ztrátu image.

Dobudovávané letiště Willyho Brandta na jižním okraji Berlína nahradí obě současná metropolitní letiště – Tegel a Schönefeld. Jejich připravovaný přesun, který měl vyvrcholit unikátní stěhovací akcí v noci z 2. na 3. června, byl s okamžitou platností zastaven, aby mohly být urychleně přepracovány letové plány pro letní sezonu.

Nové berlínské letiště má ročně odbavit nejméně 27 miliónů pasažérů. Jeho kapacita má ale postupně narůst až na 45 miliónů cestujících za rok. Údajně nejmodernější vzdušný přístav v Evropě se má rovněž stát největším zaměstnavatelem v regionu. Přímo dá práci asi 20 000 lidí, dalších 40 000 míst na něj bude navázáno nepřímo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám