Hlavní obsah

Na nádražní toaletu se lidé dostanou jen se speciální vstupenkou

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tolik proklamované kultuře cestování na železnici patří v první řadě možnost použít při čekání na vlak toaletu. Na 240 z 900 nádraží, které v celé republice vlastní a provozují České dráhy (ČD), je k tomu ale nutné koupit si u pokladny vstupenku. Jinak se na zamčenou toaletu člověk nedostane.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na některých nádražích lidé potřebují vstupenku na nástupiště.

Článek

Na dotaz Práva, proč dráhy přistoupily k tak podivnému opatření, odpověděl mluvčí ČD Radek Joklík: „Snažíme se snižovat náklady a provozovat toalety je pro nás neekonomické. Proto jsme zhruba před rokem na menších nádražích, kde nemají soukromí provozovatelé zájem o pronájem toalet, zavedli zmíněný systém.“

V praxi to vypadá tak, že cestující zaplatí u pokladny pětikorunu a dostane zmíněnou vstupenku a klíč od nádražního záchodku. Klíč pak musí po vykonání potřeby pasažér vrátit a pokladní ho za poplatek předá dalšímu žadateli.

Na otázku, jestli se netvoří u pokladen fronty lidí, kteří si potřebují rychle ulevit, uvedla Kateřina Šubová z tiskového oddělení ČD: „Na základě některých připomínek jsem se vypravila na nádraží ve Žďáru nad Sázavou a celý den jsem tam situaci sledovala. Maximálně se tam u pokladny ve frontě lidí čekajících na jízdenku sešli tři žadatelé o klíč a nijak si nestýskali.“

Bez omezení by nastoupili vandalové

Podle Šubové lidé spíše poukazují na to, že záchodová vstupenka vypadá stejně jako jízdenka. České dráhy přesto od systému nehodlají ustoupit.

„Když zůstanou nádražní toalety otevřeny, za pár dní je vandalové počmárají, vyrvou kliky a zdevastují tak, že si oprava vyžádá desítky tisíc korun. Na to České dráhy opravdu nemají. A finance nám chybějí i na platy pracovníků, kteří by na toaletách vykonávali dozor,“ konstatovala.

Do budoucna tedy toalet se vstupenkami ještě přibude, ovšem s výjimkou těch největších nádraží, kde je pro soukromé firmy provozování záchodků lukrativní záležitostí.

Jak Šubová upřesnila, zatím se Českým drahám podařilo uzavřít 68 takových smluv.

Anketa

Setkali jste se už na nádraží se vstupenkou na toaletu?
ano
23,1 %
ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7907 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám