Hlavní obsah

Evropa čeká na dopad voleb v Řecku a ve Francii, akcie i euro padaly

• Aktualizováno

Výsledky řeckých voleb, v nichž pohořely strany podporující přísná úsporná opatření, a nový levicový francouzský prezident, který slíbil přehodnotit úspornou politiku, přinesly na akciový trh nejistotu. Trhy v pondělí ráno prudce klesly a euro vůči dolaru výrazně spadlo. Pokles byl ale jen chvilkový, během dne se ztráty smazaly.

Foto: ČTK/AP

Světové akcie po oznámení výsledků voleb v Řecko propadly

Článek

Obavy jsou především z Řecka, kde dosavadní vládní strany nezískaly většinu a pokud se jim podaří sestavit vládu, která bude tvrdá opatření dál podporovat, bude velmi nestabilní.

Analytik Justin Harper přirovnal v BBC situaci v Řecku k časované bombě. Strany, které dohodly opatření, nemají nyní podporu, je tak otázka, co se stane s propouštěním státních zaměstnanců, tvrdými úsporami a růstem daní. To vše muselo Řecko slíbit, aby dostalo od eurozóny finanční pomoc.

"Existují velké obavy, že nová vláda v Řecku ukončí úsporná opatření, což povede k neřízenému bankrotu. To vyvolává na všech trzích rizikových aktiv všeobecný výprodej," řekl Reuteru analytik australské firmy OptionsXpress Ben Le Brun.

Německá burza ztratila 1,3 procenta, japonský index Nikkei 2,8 procenta. Aténská burza spadla o více než sedm procent.

Index největších akciových titulů Euro STOXX 50 se ráno propadl o téměř dvě procenta na minimum za čtyři a půl měsíce, kolem 2208 bodů. Během dne ale postupně zmírňoval ztráty a po půl druhé posiloval o 0,1 procenta na 2250,5 bodu.

Evropská měna klesla až k 1,295 dolaru za euro, což je nejnižší hodnota od ledna. I ona ale během dne spíše rostla a vracela se k hodnotám 1,30 dolaru za euro.

Merklande místo Merkozyho

Výsledek francouzských voleb trhy až tak nezaskočil a určitá změna politiky se zde očekává už několik týdnů. Očekává se, jak se nový prezident Francois Hollande postaví ke spolupráci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. S jeho předchůdcem Nicolasem Sarkozym si notovala především v potřebě úspor. Hollande chce jít především cestou zvýšení růstu.

Podle mnoha komentátorů si ale Hollande bude s Merkelovou rozumět. Spojení Merkozy v jejich analýzách rychle vystřídala zkratka Merklande.

"'Merklande má dobrou šanci, že evropské výzvy zvládne," domnívá se například Süddeutsche Zeitung, podle něhož může být levicový francouzský prezident lepším partnerem pro konzervativní kancléřku než jeho pravicový předchůdce, "který začal šetřit, až když se Francie dívala na dno, a spíše než o silnou Evropu mu šlo o silnou vlast".

Reklama

Výběr článků

Načítám