Hlavní obsah

U benzínek v Česku se tankuje nekvalitní nafta plná síry

• Aktualizováno

Česká obchodní inspekce při kontrolách motorové nafty u největších prodejců paliv v ČR zjistila až čtyřnásobně vyšší množství síry, než dovolují limity. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Zjištění ČOI ukazují na to, že motorová nafta nebyla v pořádku. To je pro nás nepřijatelné. Uděláme proto vše, co je v našich silách, abychom zajistili řidičům, že budou u čerpacích stanic tankovat kvalitní palivo,“ uvedl Kuba.

"Ve vzorku odebraném v závěru dubna byl limit síry překročen téměř 40krát, což představuje především poškození zájmů spotřebitelů, ale také vysoké riziko poškození životního prostředí," uvedl ředitel ČOI Jan Štěpánek. Jméno firmy, která nekvalitní paliva prodávala, sdělí ČOI až po skončení šetření.

Prodejcům nekvalitní nafty hrozí pokuta až pět miliónů korun.

Podle ředitele ČOI Jana Štěpánka byl vysoký obsah síry zjištěn u čerpacích stanic na různých místech v republice, což znamená, že nešlo o náhodné selhání jedné pumpy. "Zjištění proběhlo u největších prodejců na trhu a jejich palivo pravděpodobně pocházelo od jednoho dodavatele," uvedl Štěpánek. Jména firem, které nekvalitní paliva prodávaly, sdělí ČOI až po skončení šetření.

Kontaminace nafty

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO), která sdružuje hlavní tuzemské prodejce paliv, souvisí vyšší obsah síry s technickou závadou a kontaminací nafty u dodavatele. "Informovali jsme Generální ředitelství cel, že nejde o daňový únik, ale o technickou závadu," řekl Loula v České televizi.

Běžný obsah síry v naftě je 10 mg na kilogram paliva. Hlavní tuzemský prodejce Benzina podle Louly zjistil u své nafty v jednom případě 16 až 18 mg/kg síry. "Byli jsme na to od dodavatele upozorněni," uvedl. Kontaminace nafty sírou v takovém objemu podle Louly nemohla způsobit odběratelům vážné poškození motoru. "Předpokládám, že se to u našeho dodavatele nebude opakovat," dodal.

Loula, jenž je i zástupcem hlavního domácího prodejce paliv Benzina, řekl, že vyšší obsah síry souvisel s technickou závadou u sesterské firmy Česká rafinérská při čerpání paliva do cisteren. "Jako Benzina máme vlastní systém kontrol. Při zjištění kontaminace jsme informovali Generální ředitelství cel i ČOI, že nejde o daňový únik, ale o technickou závadu," uvedl.

Zvýšený obsah síry byl zjištěn u deseti vzorků nafty ze 132 odebraných v závěru března a v dubnu zejména u čerpacích stanic ve Středočeském kraji, na Plzeňsku, Ústecku, na jihu Čech a severu Moravy. Podle Kuby nyní ČOI kontroly zintenzivňuje.

Stát ročně přichází o miliardy

"Při současných cenách pohonných hmot je nepřípustné, aby řidiči čerpali naftu, která je nekvalitní," řekl Kuba. Kromě negativních vlivů na životní prostředí může vysoký obsah síry v naftě také poškodit motor vozidla či snížit jeho výkonnost.

Stát přichází ročně při daňových podvodech u pohonných hmot o miliardy korun. Prodejci se přimícháváním různých složek do paliv vyhýbají placení DPH či spotřební daně. Od spotřební daně jsou osvobozeny například různé technické oleje či biopaliva, které pak podvodníci do paliv přidávají ve větší míře, než dovolují zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám