Hlavní obsah

Jančurův RegioJet koupil 12 vagonů ze Švýcarska

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Společnost RegioJet, která patří do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, zakoupila 12 vozů první třídy od švýcarských státních drah SBB. RegioJet je do budoucna hodlá využít pro své dálkové vlaky na trase Praha – Ostravsko – Žilina. Uvedl to mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Foto: Student Agency

Vagon švýcarských státních drah SBB

Článek

„Vozy od SBB budou v následujících dnech převezeny do České republiky. Přestože se jedná o špičkové vozy určené pro dálkovou dopravu, RegioJet je okamžitě posílá na kompletní rekonstrukci interiéru,“ nechal se slyšet Jančura s tím, že se stanou součástí flotily vozů s novým interiérem. Ty plánuje RegioJet nasadit do provozu jako součást dalších novinek do konce letošního roku.

RegioJet v současnosti vlastí flotilu zhruba 40 vozů dálkové dopravy, z nichž více než dvacítka operuje na vlacích IC RegioJet mezi Prahou a Ostravskem. Přepravní kapacita zde činí denně 2900 až 3000 míst.

„Jedná se vesměs o vozy, které v západní Evropě představují špičkový standard cestování první třídy, zatímco RegioJet je provozuje jako vozy druhé třídy,“ připomněl Ondrůj. Jejich maximální rychlost je 200 kilometrů za hodinu a podle mluvčího splňují náročné standardy dálkové železniční dopravy na začátku 21. století.

Expanze do Německa a nový internet

RegioJet minulý týden učinil také další krok k rozšíření aktivit na trhy mimo Českou republiku. Německé dráhy (DB) oznámily, že si RegioJet vybraly pro další exkluzivní jednání o společném provozování vlaků na trase Praha – Berlín – Hamburk. RegioJet už provozuje regionální vlaky na Slovensku.

Další novinkou, kterou se RegioJet může pochlubit, je ve vlacích z Prahy na Ostravsko uvedení do provozu nové generace připojení k internetu. „Nové řešení spočívá v nejen ve využití všech dostupných operátorů Vodafone, T-Mobile a O2, ale dále i v kombinaci několika přenosných technologií, jako je EDGE/UMTS a CDMA,“ informoval IT ředitel skupiny Student Agency Václav Henzl s tím, že obdobnou službu hodlají jiní dopravci nabídnout až od druhé poloviny letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám