Hlavní obsah

Češi šetří, spotřeba mléčných výrobků klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřeba mléčných výrobků v Česku loni klesla o 3,2 procenta. V přepočtu na mléko snědl obyvatel ČR v průměru 227,6 kilogramu mléčných produktů. Vyplývá to z předběžných údajů Českomoravského svazu mlékárenského. V čísle není započítáno máslo. Lidé podle mlékařů v nelehké ekonomické situaci šetří i na mléčných produktech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tento výsledek není nikterak uspokojivý a svědčí především o nižší koupěschopnosti obyvatelstva, ne snad o tom, že by mléčné výrobky veřejností odmítány,“ uvedl k číslům předseda svazu Jiří Kopáček. Téměř 40 procent spotřeby navíc představují dovážené výrobky.

Vysoký podíl dovozů, který je nejvýraznější u sýrů, kde již přesahuje 45 procent, není pro české mlékárenství příznivý. V rámci evropských zemí podle Kopáčka lze pokládat za „zdravý“ podíl dovozu kolem 30 procent.

Na poptávce se odrazila vyšší DPH

Růst poptávky podle Kopáčka zbrzdilo lednové zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent. Mlékaři se obávají dalšího zvyšování sazby daně v příštím roce. Růstem daní způsobené zdražování potravin v tuzemsku totiž vede k tomu, že řada lidí, zejména těch žijících nedaleko německých a polských hranic, jezdí jídlo nakupovat do zahraničí.

Spotřeba mléčných výrobků v Česku je podle Kopáčka sice nižší než v západoevropských zemích. V porovnání s ostatními středoevropskými národy patří Češi k nadprůměrným jedlíkům výrobků z mléka.

Reklama

Výběr článků

Načítám