Hlavní obsah

Hostětín získal jako první v Česku klimatickou hvězdu

Právo, Miloslav Hradil

Hostětín na Uherskohradišťsku získal jako první obec v Česku prestižní mezinárodní ocenění Climate Star 2012 za vynikající projekty v ochraně klimatu. Ocenění uděluje Klimatická Aliance nejúspěšnějším evropským obcím a regionům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hostětín byl oceněn především za svůj přístup k využívání obnovitelných zdrojů energie,“ řekla Právu v pondělí Alena Šuráňová z ekologického Centra Veronica v Hostětíně. Aktivity směřující k úsporám energií a k ochraně životního prostředí byly také důvodem, proč do obce předloni v březnu zavítal při své návštěvě České republiky britský princ Charles.

Obec je vytápěna téměř ze 100 procent obnovitelnými zdroji, a to biomasou a sluncem. Osmdesát procent domů v obci vytápí dřevní štěpka z obecní výtopny. Pro ohřev teplé vody využívá 10 domácností (tj. deset procent domů) energii slunce prostřednictvím solárních kolektorů.

„Slunce je využíváno i pro výrobu elektřiny, pro provoz vyhlášené místní biomoštárny i výtopny. Šetrné veřejné osvětlení pak šetří nejen energii a klima, ale také nemalé finanční prostředky,“ uvedla Šuráňová.

Ocenění už z minulých let

K příkladným energeticky úsporným stavbám patří pasivní dům Centra Veronica, který se věnuje ekologickému vzdělávání dětí i dospělých. Dům je provozován i jako certifikovaný ekologický penzión, ve kterém mohou návštěvníci strávit svoji dovolenou. Hostětín pořádá například hojně navštěvovanou zářijovou jablečnou slavnost.

Climate Star Award je prestižní program, který demonstruje zkušenosti a úspěchy v komunální sféře. Poukazuje na nejrůznější místní strategie ochrany klimatu a poskytuje základnu pro příklady dobré praxe, z nichž se mohou obce inspirovat a následovat je. Ceny se letos udělovaly 26. dubna v Rakousku. Ocenění získal mj. i švýcarský Zurich, německé Lipsko či region Andalusie ve Španělsku.

Hostětín již v minulosti získal několik ocenění, v roce 2007 národní cenu za Česko ve světové soutěži Energy Globe, Českou solární cenu (2009) a zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku (2009).

Reklama

Výběr článků

Načítám