Hlavní obsah

Česká spořitelna zvýšila zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká spořitelna (ČS) zvýšila za letošní 1. čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun. Provozní zisk banky vzrostl o 2,8 procenta na 6,83 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů v pondělí oznámila banka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí měl podle banky vliv především růst čistého úrokového výnosu, meziroční pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a pokles provozních nákladů. "I v prvním čtvrtletí jsme sklízeli plody našeho dlouhodobého úsilí poskytovat co nejužitečnější řešení klientům všech zákaznických segmentů," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČS Pavel Kysilka.

Čistý úrokový výnos se zvýšil o 5,1 procenta na 7,84 miliardy Kč. Rostly úrokové výnosy z dluhopisů díky nárůstu jejich objemu v bilanci banky. Zároveň banka snížila úrokové náklady na vlastní emitované dluhopisy a podřízený dluh. Také se mírně zvýšil čistý úrokový výnos z klientských úvěrových obchodů.

Bilanční suma dosáhla 911,51 miliardy Kč, což představuje pokles o 2,6 procenta. "Meziročně se zvýšil objem portfolií cenných papírů zejména dluhopisů a snížil se objem mezibankovních pohledávek zejména repoobchodů," uvedla ČS. Na pasivní straně bilance se snížily mezibankovní závazky, vlastní emitované cenné papíry a podřízený dluh. Zvýšil se objem vlastního kapitálu.

Erste Group zvýšila zisk na 346,5 miliónu eur

Výsledky za 1. čtvrtletí oznámila také rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá. Zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta na 346,5 miliónu eur (zhruba 8,6 miliardy Kč). Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze.

Nižší provozní výnosy vedly navzdory redukci provozních nákladů v prvním čtvrtletí proti stejnému období loňského roku k poklesu provozního zisku o 11,2 procenta na 915,7 miliónu eur. Příčinou tohoto vývoje byl v první řadě pokles čistého zisku z obchodních operací způsobený nižšími výnosy z ocenění, uvedla banka.

"Zatímco hospodářské prostředí v Rumunsku a v Maďarsku zůstalo obtížné, vývoj důležitých klíčových trhů v Rakousku, v České republice a na Slovensku byl i nadále velmi dobrý," uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám