Hlavní obsah

Statisíce Španělů vyrazily do ulic proti vládním škrtům

Madrid

Statisíce lidí v neděli po celém Španělsku demonstrovaly proti vládě a především jejím novým úsporným opatřením ve zdravotnictví a školství, uvedly zahraniční agentury. Vláda chce v těchto citlivých resortech ušetřit 10 miliard eur (asi 249 miliard korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělé brojí proti vládním škrtůmVideo: Reuters

 
Článek

Dva největší španělské odborové svazy svolaly demonstrace do Madridu a Barcelony, ale lidé masově protestovali i v dalších 53 městech. Demonstranti v centru Madridu a dalších měst zablokovali dopravu. Protesty byly podle Reuters pokojné, násilí nikde hlášeno nebylo.

„Se zdravím a školstvím se nezahrává“, „Škrtat ve zdravotnictví je zločin“, „Evropské národy, povstaňte“, bylo možné číst na transparentech účastníků demonstrací. U většiny sloganů byly nakreslené nůžky coby symbol rozpočtových škrtů. Vláda prosazuje nové škrty v době, kdy nezaměstnanost v zemi dosáhla rekordní míry 24,4 procenta.

Foto: Vincent West, Reuters

Protestující v Bilbau

Španělsko má po dohodě s evropskými partnery a s ohledem na stav svých financí 12 měsíců na snížení deficitu o více než tři procentní body z 8,5 na 5,3 procenta HDP. Vláda již podle AFP oznámila nejúspornější rozpočet v dějinách země. Odbory jsou přesvědčeny, že krizi, nezaměstnanost, recesi, nepořádek ve státní pokladně nepomohou vyřešit škrty, ale že je nutné provést strukturální změny, oživit ekonomiku a zvýšit kupní sílu obyvatel.

Další demonstrace se očekávají 1. května u příležitosti svátku práce. Poté mají lidé protestovat ve čtvrtek v Barceloně, kde bude zasedání guvernérů Evropské centrální banky. Úřady se obávají, že v katalánské metropoli může dojít i k násilnostem. A to především ze strany mladých do 25 let, kterých je ve Španělsku bez práce více než 50 procent.

Reklama

Související články

Španělsko nachystalo další balík škrtů

Španělská konzervativní vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem připravila další balík výdajových škrtů v celkové sumě 10 miliard eur (asi 250 miliard...

Výběr článků

Načítám