Hlavní obsah

Americká ekonomika rostla méně, než se čekalo

Washington

Americká ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku podle prvního odhadu o 2,2 procenta. Růst tak zpomalil ze tří procent v posledních třech měsících loňského roku a byl nižší, než čekali analytici. Informoval o tom server BBC s odkazem na údaje zveřejněné americkým ministerstvem obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Analytici odhadovali zpomalení růstu jen na 2,5 procenta. Růst ochladl, protože firmy omezily investice a pomaleji doplňovaly zásoby. Zpomalení naopak zbrzdila vysoká poptávka po automobilech.

Mnoho ekonomů očekává, že v druhé polovině letošního roku růst zrychlí, protože se bude nadále zlepšovat zaměstnanost. Zvyšování počtu nových pracovních míst pomohlo snížit míru nezaměstnanosti letos v březnu na 8,2 procenta z 9,1 procenta loni v srpnu, a domácnosti tak mají více peněz na utrácení.

Podle některých analytiků by ekonomika v letošním roce mohla stoupnout o tři procenta. To by byl téměř dvojnásobek loňského růstu, který činil 1,7 procenta. V roce 2010 ekonomika vzrostla o tři procenta díky oživení po recesi, která oficiálně skončila v červnu 2009. Za rok 2009 HDP klesl o 3,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám