Hlavní obsah

Francouzská nezaměstnanost je nejvyšší za 12 let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nejenom ve Španělsku se vláda potýká s vysokou nezaměstnaností, která už přesáhla 24 procent. Na pozoru se musí mít i Francie, kde se míra nezaměstnanosti přiblížila deseti procentům a je nejvyšší od září 1999. Bez práce je tak 2,88 miliónu Francouzů, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Sarkozy (vlevo) na volebním plakátu slibuje silnou Francii, Hollande okamžitou změnu.

Článek

Toto číslo dokládá, že druhá největší ekonomika eurozóny se nadále potýká se slabým trhem práce. Nezaměstnanost v zemi galského kohouta totiž roste už jedenáctý měsíc v řadě. Francouzští spotřebitelé navíc výrazně snižují své výdaje v důsledku nepříznivé ekonomické situace.

Současný stav příliš nenahrává ani prezidentu Nicolasy Sarkozymu, který se jen obtížně snaží přesvědčit voliče před druhým kolem prezidentských voleb, že právě on je mužem na pravém místě, pokud jde o pozvednutí tamní ekonomiky.

O nové volební období Sarkozy svádí boj se socialistickým kandidátem Françoisem Hollandem. Právě Hollandovi se v druhém kole, které je naplánováno na 6. května, dávají zatím vyšší šance na vítězství.

Socialisté mimo jiné Sarkozymu vytýkají, že během jeho pětiletého „prezidentování“ se nezaměstnanost více než zdvojnásobila. Navíc i veřejný dluh dosahuje rekordní výše. „Prezident Sarkozy slíbil, že stlačí nezaměstnanost na pět procent, zatímco ona vystoupala k deseti procentům,“ uvedl Hollande v televizní stanici France 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám