Hlavní obsah

Ropákem roku je Jan Stráský, ředitel Národního parku Šumava

Právo, Veronika Pořízková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ze čtyřiadvaceti kandidátů na cenu za antiekologický čin roku, kterou uděluje organizace Děti Země, zvítězil Jan Stráský, ředitel Národního parku Šumava. Důvodem jeho vítězství v anketě Ropák je podle ekologů zejména diskreditace parku v očích veřejnosti.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Jan Stráský na archivním snímku

Článek

Stráský prý také pochybil, když nepřevzal Diplom Rady Evropy za vzorně spravované chráněné území.

"Odmítl pokračovat v kvalitní péči o park, což je podmínkou udělení diplomu," vysvětlil Miroslav Patrik, předseda Dětí Země. Mezi další výtky patří kácení stromů v oblasti Ptačího potoka nebo ignorování zákona o pesticidech.

Stráský si zároveň vysloužil prvenství i v související anketě Zelená perla, která hodnotí nejhorší výroky související s životním prostředím. Anticenu obdržel za větu: "Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami."

"Je opravdu smutné, že Ropáka roku často vyhrávají právě lidé, kteří by měli životní prostředí chránit," řekl Lukáš Jelínek, politolog a nový člen komise.

Návrh na obě ekologické anticeny může poslat kdokoliv. "Letos přišlo rekordních sto výroků, i když se obvykle pohybujeme spíše na polovině. Nejvíce jich bylo právě od letošního vítěze, Jana Stráského, hodnotili jsme jich hned třináct,“ uvedl Patrik.

Mezi finalisty na Ropáka roku byl i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, prezident Václav Klaus, ministr financí Miroslav Kalousek nebo hlavní hygienik Michael Vít.

Ekologická organizace vyhlásila anticenu Ropák roku již po dvacáté, stejné výročí čeká za tři roky i Zlatou perlu. Minulý ročník obou anket vyhrál exministr životního prostředí Pavel Drobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám