Hlavní obsah

Zisk Gazpromu loni stoupl na 45 miliard dolarů

– Moskva
Novinky, pit

Ruský plynárenský gigant Gazprom ohlásil za loňský rok zisk ve výši bezmála 45 miliard dolarů (asi 847 miliard korun), což je meziroční nárůst o 35 procent. Na tento výsledek měly nezanedbatelný vliv zvýšení produkce plynu a vyšší ceny, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Čistý zisk připadající na akcionáře vzrostl loni na 1,31 biliónu rublů oproti 968,6 miliardy rublů v roce 2010. Tržby společnosti vyskočily z předloňských 3,6 biliónu na loňských 4,64 biliónu rublů.

Gazprom si rovněž v loňském roce upevnil podíl na evropském trhu, a to z předloňských 24 procent na loňských 27 procent. Prodej plynu v Evropě stoupl na 150 miliard metrů krychlových oproti 139 miliardám v roce 2010.

Analytici předpovídají soumrak

Analytici nicméně předpovídají Gazpromu, kontrolovanému státem, horší časy. Vláda totiž hodlá navýšit daňové zatížení pro plynárenský průmysl. Tento krok jí má zajistit pokrytí rostoucích státních výdajů.

Vláda potvrdila, že ceny plynu se letos mají zvednout o 15 procent. Gazprom požadoval zdražení ještě razantnější, aby mohl vykompenzovat vyšší daň z těžby nerostných surovin, na to však vláda nepřistoupila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám