Hlavní obsah

Tabák do balených cigaret kvůli vyšší dani výrazně zdraží

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřební daň na jemně řezaný tabák, z něhož si lidé balí cigarety, se má zvýšit z nynějších 1400 na 1800 korun za kilogram, což ho prudce zdraží. Přitom si jej většinou kupují ti z kuřáků, kteří mají nejhlouběji do kapsy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zvýšení daně na tabák je součástí návrhu zákona o změně daňových a pojistných zákonů pro snížení schodků veřejných rozpočtů, jenž právě prošel meziresortním řízením.

Připomínky budou vypořádány 3. května, a poté ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předloží materiál ke schválení vládě a parlamentu.

Jak z návrhu vyplývá, daň na tabák se má zvyšovat ve dvou etapách − v lednu příštího rokuna 1628 Kč/kg, a v roce 2014 na již zmíněných 1800 Kč/kg.

Už v té první etapě spotřební daň vzroste o 16,3 procenta, což podle ministerstva financí (MF) zdraží nejprodávanější dvacetigramové balení tabáku o šest korun na 53 Kč. Ve druhé etapě pak už má daň na tabák dosáhnout osmdesáti procent té výše, jíž jsou v ČR zdaňovány cigarety (nyní je to 67 procent). Tabák tedy v roce 2014 zdraží o další pětikorunu a ve srovnání s dneškem už o plných 11 Kč.

Kalousek si od zvýšení spotřební daně slibuje v příštím roce navíc 100 miliónů korun, a v roce 2014 zhruba 200 miliónů Kč. Současně ovšem připouští, že to bude mít negativní dopad na trh s tabákem ke kouření.

„Vzhledem k faktu, že tento tabák je nakupován především nízkopříjmovou skupinou obyvatelstva, je možné předpokládat tlak na růst černého trhu. Tabák totiž plní nárazníkovou funkci legálního a cenově dostupného výrobku jako alternativy k levným pašovaným či padělaným cigaretám,“ přiznává MF v důvodové zprávě.

Ročně se v ČR spotřebuje zhruba tisíc tun tabáku, což státnímu rozpočtu přináší 1,4 miliardy korun. Po dvojím zvýšení spotřební daně by to mělo být ročně 1,8 miliardy Kč, ale MF předpokládá výnos o 200 miliónů nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám