Hlavní obsah

Spor o polskou technickou sůl Česko dotlačilo do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Česko-polský spor o technickou sůl a její přidávání do potravin se přesunul i na evropskou půdu. Čeští zástupci se rozhodli kvůli kauze otevřít debatu v Evropské unii a chtějí změnit unijní systém varování. Státy sice nyní mají povinnost partnery informovat, nejsou ale jasně stanoveny sankce pro případ, že tak nečiní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Praze vadí, že jí Varšava odmítá poskytnout informace o polských potravinách, do nichž byla dána technická sůl.

Podle náměstka českého ministra zemědělství Martina Hlaváčka tu v souvislosti s technickou solí riziko evidentně vzniklo, neboť by jinak Poláci nestahovali výrobky z jejich trhu. Jak Hlaváček uvedl, takový přístup by mohl znevěrohodnit evropský systém bezpečnosti potravin.

Česko tak vyzvalo Evropskou komisi, aby přišla s návrhy změn. "Ten systém je vyvinut relativně dobře, ale jeho kredibilita hodně závisí na tom, jak kvalitně ho členské státy využívají," poznamenal Hlaváček.

Polský premiér slíbil nápravu

Kauzou technické soli se ve středu při společném setkání zabývali i premiéři Petr Nečas se svým polským protějškem Donaldem Tuskem.

"Po celou dobu pobytu jsem solil bez obav. Požádal jsem však o větší spolupráci polských dozorových organů, přezkum jejich činnosti a větší důraz na spolupráci s českými protějšky," řekl novinářům Nečas s tím, že Tusk mu náprava přislíbil.

Podle premiéra šlo o "zbytečný problém, který by při dobré komunikaci vůbec nevznikl". Nečas dodal, že ČR nemá na blokaci zájem, ale že Praha požaduje ochranu zdraví českých spotřebitelů. Poprask kolem potravin považuje za pžíznak konkurenčního boje na polském trhu.

Polská prokuratura stále vyšetřuje

Aféru s používáním technické soli v polském potravinářském průmyslu prověřuje i tamní prokuratura. Úřady však stále odmítají zveřejnit detailní informace, přičemž argumentují prošetřováním prokuratury.

Kontroly potravin prováděné českými dozorovými orgány dosud žádné nebezpečí neodhalily. Podle Hlaváčka nicméně o výrobcích obsahujících technickou sůl není možné hovořit jako o potravinách a takový výrobek nemá na trhu co dělat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám