Hlavní obsah

Radioaktivní černobylský reaktor má pohřbít nový sarkofág

Právo, Michael Švec
Kyjev

Ve čtvrtek 26. dubna, přesně na 26. výročí tragické havárie jaderné elektrárny Černobyl, zahájilo francouzské konsorcium NovArka stavbu nového obřího obloukovitého pláště, který má zakrýt poničený čtvrtý blok. Konstrukci nového sarkofágu nad radioaktivním reaktorem plánovaly sovětské a později ukrajinské úřady v podstatě od samotného výbuchu v roce 1986.

Foto: Profimedia.cz

Zakonzervovaný čtvrtý reaktor

Článek

Tehdy místo havárie zakryl provizorní betonový kryt, který měl být záhy nahrazen. K tomu ale především kvůli finanční náročnosti projektu dosud nedošlo.

Zlom nastal až loni, kdy byla k 25. výročí neštěstí uspořádána dárcovská konference, jejíž účastníci už do černobylského fondu poslali zhruba 740 miliónů eur (asi 18,3 miliardy korun), tedy zhruba tři čtvrtiny předpokládaných nákladů. Na financování přispěla 2,6 miliónu eur (asi 65 miliónů korun) i ČR.

BEZ KOMENTÁŘE: Černobyl 26 let po katastrofě

Projektanti stáli před technickou výzvou. Chystaná stavba totiž nemá rozměry ani konstrukčním řešením ve světě obdoby. Stovky dělníků přitom nebudou kolos stavět přímo nad zasaženým objektem. Ve vzdálenosti několika set metrů od poničeného bloku bude vyčištěna stavební plocha, jež bude osazena speciálními jeřáby.

Konstrukci nad reaktor převezou

Na místo pak budou přiváženy jednotlivé díly konstrukce. Ty zde budou postupně spojovány a zvedány do výše. Až bude velká archa hotova, bude prostě přesunuta tři sta metrů nad starý sarkofág a usazena tak, aby radioaktivita neměla kudy unikat.

To by se mělo stát v roce 2015, i když ukrajinský premiér Mykola Azarov slibuje ještě rychlejší postup. „Za rok a půl tu práci dokončíme,“ tvrdí podle stanice Deutsche Welle. Podle NovArky sarkofág vydrží nejméně sto let.

Foto: ČTK

Nový sarkofág pro Černobyl

Hrozba stále zůstává

Stavba nového krytu nad vybuchlým reaktorem je jistě dobrou zprávou, odborníci ale i tak bijí na poplach, že Černobyl přesto nepřestává být hrozbou.

„Ujišťování, že všechno jaderné palivo zůstalo po havárii uvnitř čtvrtého bloku, neodpovídá skutečnosti. Celá databáze údajů o situaci v elektrárně byla zfalšována už v roce 1992, když se připravovala první soutěž na přeměnu objektu v ekologicky bezpečný systém. Od té doby všechny projekty vycházejí z těchto nepravdivých dat a alternativní názory jsou ignorovány,“ varoval expert na jadernou bezpečnost Volodymyr Usatěnko.

Výbuch Černobylu z dubna 1986 bezprostředně usmrtil 31 lidí. Určit počet nepřímých obětí je velmi těžké – odhady hovoří až o statisících lidí, kteří kvůli katastrofě zemřeli předčasně.

Reklama

Výběr článků

Načítám