Hlavní obsah

Češi nemohou přijít vládnoucí koalici na jméno, píše britský Economist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škorpící se strany českého pravého středu si navzájem nedůvěřují a dělají vše pro to, aby ztratily důvěru voličů. Na druhou stranu ale dávají přednost tomu, aby zůstaly u moci, než aby čelily důsledkům této situace. Na svém blogu to napsal respektovaný britský týdeník The Economist.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) oznámil, že poslepoval většinu v parlamentu. Pro tuto chvíli tak ukončil vyhlídky na předčasné volby, které by skoro určitě vyhráli opoziční sociální demokraté. Bezprostředním testem bude páteční hlasování o důvěře.

Větší výzvou je však podle týdeníku obnovení důvěry veřejnosti před volbami plánovanými na rok 2014. Koalice tří stran nastoupila v roce 2010 uprostřed velkých nadějí, že zaútočí proti korupci a špíně. Může se ale pochlubit jen málem. Skandály se rychle šířily, společnost má po krk mizerné úrovně veřejného života a škrtů, které mají dostat deficit pod tři procenta HDP, zdůraznil The Economist.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Národní rady zdravotně postižených (NRZP ČR) Václav Krása na sobotní demonstraci proti vládě na Václavském náměstí.

Podle průzkumů 80 procent lidí vládě nedůvěřuje, což dokládá mimo jiné i sobotní odborářská demonstrace proti vládě, které se účastnilo přibližně 90 000 lidí.

Obvinění z korupce jako politický nástroj

Podle The Economist jsou hlavní politickou měnou v České republice obvinění z korupce. Ta mohou být skutečná nebo smyšlená kvůli diskreditaci protivníků. Mnoho obvinění padne a málo se jich vyjasní.

Jedno z posledních se týkalo skandálu kolem politického šíbra Romana Janouška, další se týká drahých audiovizuálních služeb během českého předsednictví EU, třetí Pavla Drobila, bývalého ministra životního prostředí a nyní hlavního politického stratéga ODS.

Stoupenci ODS si myslí, že tito lidé byli falešně obviněni. Další se domnívají, že celý systém je prohnilý. Uprostřed této záplavy obvinění a protiobvinění je snadné pochopit, proč má tolik Čechů pocit, že jejich vládci promarnili jejich důvěru, dodal The Economist.

Reklama

Výběr článků

Načítám