Hlavní obsah

Britská ekonomika se vrátila do recese

– Londýn

Britská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí opět zaznamenala pokles, když se hrubý domácí produkt (HDP) v mezičtvrtletním srovnání snížil o 0,2 procenta. Sdělil to v předběžných údajích britský statistický úřad. Británie se tak vrátila do hospodářské recese, obecně definované jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Británie se naposledy nacházela v recesi v době globální finanční krize let 2008 až 2009, kdy se její HDP propadl o 7,1 procenta.

Oživování z recese bylo mezitím pomalé a oslabovala jej dluhová krize v eurozóně, vládní rozpočtové úspory, zvýšená inflace a potíže bankovního sektoru. HDP je nyní stále 4,3 procenta pod svým maximem z prvního čtvrtletí roku 2008.

Očekávání mírného růstu zmařil masivní pokles produkce stavebního sektoru o tři procenta, nejhlubší propad za tři roky. Celková průmyslová výroba se snížila o 0,4 procenta. Produkce sektoru služeb, který se na celé ekonomice podílí třemi čtvrtinami, zaznamenala po předchozím slabém poklesu stejně nepatrný nárůst o 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám