Hlavní obsah

Utahování opasků je třeba přehodnotit, tvrdí šéf řecké centrální banky

Novinky, pit
Brusel

Guvernér řecké centrální banky Jorgos Pravopulos se domnívá, že jeho krizí sužovaná země bude muset odejít z eurozóny, pokud politici nepřehodnotí dosavadní úsporný program. Nové volby se mají konat letošního 6. května, připomněl server euobserver.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Co je v sázce, je volba mezi pracným úsilím o zlepšení ekonomického stavu s podporou evropských partnerů, a nesourodou hospodářskou a sociální regresí, která zemi vrhne o několik desítek let zpět a v konečné fázi způsobí vystoupení z eurozóny i Evropské unie,“ nechal se slyšet Provopoulos.

Řecko bylo v letošním roce nuceno přijmout druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur, aby se pokusilo snížit obří zadluženost a rekapitalizovalo své banky. Minulý měsíc navíc řečtí věřitelé přistoupili na výměnu jeho dluhopisů za nové s nižší hodnotou.

Na oplátku však musí řecká vláda důsledně naplňovat přislíbená úsporná opatření, což vyvolává v tamní společnosti pravidelné masivní demonstrace proti dalšímu utahování opasků. Výdajové škrty by měly trvat minimálně další tři roky.

Ekonomika se propadá

Hospodářský výhled Řecka je pro letošní rok horší, než se očekávalo. Centrální banka odhadla, ekonomika klesne o pět procent proti původně odhadovaným 4,5 procenta. Řecko se už pátým rokem nachází v recesi.

Přes všechny evidentní problémy setrvává Evropská unie v čele s Německem a Francií na pozici udržet Řecko v eurozóně za každou cenu. Proto i další masivní finanční pomoc.

Podle nedávno provedeného průzkumu dvě třetiny Řeků požadují, aby úsporný program nově projednala příští vláda. Ještě loni si většina Řeků myslela, že opatření jsou sice „nespravedlivá“, ale zároveň i „nevyhnutelná“.

Mezitím Evropská investiční banka se sídlem v Lucemburku včlenila nové ustanovení do smluv s řeckými společnostmi, a to, že mohou splácet své úvěry i v jiné měně než v eurech. Podle mluvčí banky Helen Kavvadiové tento krok nicméně neznamená, že by se finanční instituce domnívala, že se Řecko chystá opustit eurozónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám