Hlavní obsah

Unipetrol spadl za čtvrtletí do ztráty 363 miliónů

Praha
Aktualizováno

Petrochemická společnost Unipetrol zaznamenala v letošním prvním čtvrtletí čistou ztrátu 363,1 miliónu korun. Ve stejném období loňského roku vykázala čistý zisk 463,7 miliónu korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily z 23,09 miliardy na necelých 25,45 miliardy korun.

Článek

Provozní ztráta (EBIT) Unipetrolu v prvním čtvrtletí dosáhla 51,05 miliónu korun po loňském zisku 570,7 miliónu korun. Představenstvo firmy ztrátu očekávalo.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Unipetrol patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu, obtížná ekonomická situace v ropném průmyslu jí ale od loňska způsobuje hospodářské problémy.

Podstatně lépe se dařilo mateřské PKN Orlen, které v letošním prvním čtvrtletí vzrostl čistý zisk v meziročním srovnání o 15 procent na 1,26 miliardy zlotých (asi 7,5 miliardy korun). K růstu dopomohl finanční zisk ze zhodnocení ropných zásob, který překonal vliv slabšího provozního výsledku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám