Hlavní obsah

V Polsku objevili sto tun pět let prošlých ryb s přepsaným datem spotřeby

Novinky, pit
Praha

V Polsku je zaděláno na další malér ohledně kvality potravin. V Lublinu přišly dozorové orgány na to, že v místním velkoobchodu byly dále zpracovávány tuny ryb, které už dávno měly být znehodnoceny. Jak uvedl pro Novinky mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, tento problém by se Česka neměl přímo dotýkat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Víme o problému z polských médií a vnímáme ho zatím jako polskou záležitost,“ sdělil Duben.

Prošlí lososi, tresky a plody moře se přebalovali a dávalo se na ně nové datum spotřeby. Podle polského serveru dziennik.pl se jednalo o sto tun. Jak uvedla rozhlasová stanice Tok FM, mohly být ryby prošlé až pět let.

Inspektoři se nyní snaží zjistit cestu těchto výrobků z velkoobchodu do supermarketů a dalších obchodů.

„Kdyby se měla záležitost dotknout České republiky, měli bychom být informováni výstražným systémem RASFF,“ uklidňuje Duben. Nic takového se podle něj dosud nestalo. Podle Dubna by měl filtr kontrol v místě určení případné problémy odhalit.

Nařízením české vlády z loňského jara musí příjemce každou zásilku potravin živočišného původu přicházející do ČR nahlásit 24 hodin předem místně příslušné krajské veterinární správě. „Je tudíž prověřena, takže je takto český zákazník chráněn,“ doplnil Duben.

V Polsku před nedávnem vyplul na povrch problém s polskou vaječnou moučkou nebo s průmyslovou solí vydávanou za jedlou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám