Hlavní obsah

Poslanci schválili změnu sazeb DPH

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od prvního května zdraží restaurační služby, naopak vodné, vstupenky a časopisy zdražovat nebudou. Poslanci totiž na svém čtvrtečním zasedání schválili vládou navržené změny zákona o DPH, který snižuje základní sazbu z 22 na 19 procent a přesouvá některé položky ze snížené 5% sazby do základní.

Článek

Pro zákon se vyslovilo všech 94 přítomných koaličních poslanců, proti bylo 93 opozičních zákonodárců z řad ODS a KSČM a nezařazený poslanec Petr Kott.

Od vstupu do EU tak podraží jídlo a nápoje v restauracích, čistírny a prádelny, kadeřnické a kosmetické služby, opravy obuvi, fotografické služby, leasingové splátky aut pro občany. Více zaplatíme za dámské vložky, za antikoncepční výrobky, ubytování v hotelích a penzionech, za vitamíny, kabelovou televizi, vstupné na sport, výuku jazyků a další komerční vzdělávací kurzy.

Zvýší se ceny hnojiv a přípravků pro zahrádkáře, krmiv pro domácí zvířata a za svoz domovního odpadu. Vyšší daň postihne i hnojiva a přípravky na ošetření plodin, osiv a sadby používané v zemědělství, což se zpětně promítne do cen potravin.

Zákon nyní putuje do Senátu. Poté ho musí podepsat prezident republiky Václav Klaus. Ten je však znám svým kritickým postojem k vládní iniciativě a snížení základní sazby považuje za asymetrickou změnu. [celá zpráva]

Část zdražení jde na vrub vstupu do Evropské unie, část zdražení má přinést státu peníze pro zrychlení odpisů firmám a daňové úlevy rodinám s dětmi.

Cukrovinky, káva a čaj nezlevní

Od května se také sníží základní sazba DPH, a to z 22 na 19 procent, ale ekonomové očekávají, že obchodníci s auty, elektronikou a oblečením zpravidla ceny nesníží. Snížením daně tak budou mít větší zisky.

Kvůli DPH o něco zlevní například elektřina a plyn, telefonování a internet. I přes stovky pozměňovacích návrhů, které přišly především od opozice, se na dohodě koalice změnilo jen velmi málo.

Jednou z největších změn je, že oproti dříve ohlášenému záměru nezlevní káva, čaj a cukrovinky, které zůstanou v základní sazbě.

Kondomy málem rozložily koalici

Salvy smíchu, bouři nevole i horečná politická jednání ve Sněmovně vyvolal návrh unionisty Mariana Bielesze, aby prezervativy byly zatíženy pouze pětiprocentní daní z přidané hodnoty. Jeho návrh totiž nejprve Sněmovna v rozporu s dohodami vládní koalice schválila hlasy opozice a čtyř unionistů. Poslanci ČSSD se poté odebrali k poradě s unionisty.

Při opakovaném hlasování už ani Bielesz svůj návrh nepodpořil. Kondomy tak budou dražší. "To byla taková úsměvná historka," komentoval tahanici o výši zdanění prezervativů předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL); podle jeho odhadu by schválením návrhu státní rozpočet přišel asi o 20 miliónů korun. "Nešlo o dopad, ale o to, že někteří kolegové trvali na tom, že všechny dohody musí být dodrženy bez ohledu na objem, který by to znamenalo," dodal.

Bielesz po prvním hlasování vypadal zaskočeně. "Nejedná se o hodně peněz. Myslím, že je zbytečný rozruch," řekl novinářům. Rezolutnější byl šéf frakce ODS Vlastimil Tlustý. "Vládní koalice tady předvádí organizovanou jednotu ve všech závažných věcech, zvyšuje ceny prakticky všeho bez mávnutí ruky a když dojde na kondomy, tak je z toho vládní krize. To už není ani k smíchu, to je k pláči," komentoval počínání poslanců koalice.

Co podraží nad rámec EU
(sazba se zvýší od 1. května z 5 na 19 %)
farmaceutické výrobky pro osobní hygienu, např. dámské vložky
antikoncepce pro ženy, kondomy
ubytovací služby (od 1.1. 2005)
vitamíny
kabelová televize
vstupné na sport
krmiva pro domácí i jiná zvířata
svoz domovního odpadu
hnojiva a prostředky na ochranu rostlin pro zahrádkáře
půjčování knih
farmaceutické výrobky pro veterinární účely
výrobky používané v zemědělství: hnojiva, přípravky na ošetření plodin, osiva a sadby
rybolov, těžba dřeva, chov ryb
nadstandardní potraviny mořského původu (např. krevety, humři, korýši)
parkování vozů
zemědělské a chovatelské práce
služby spisovatelů, skladatelů, herců a dalších umělců
Co podraží kvůli EU
(sazba se od 1. května zvýší z 5 na 19 %)
restaurační služby
rychlé občerstvení, kantýny
kadeřnictví, kosmetické salóny
čistírny a prádelny
opravy obuvi, kabelek a aktovek
fotografické služby
úklidové služby
leasing aut pro občany
vzdělávací kursy na komerční bázi, např. výuka jazyků či účetnictví
stavební práce nespojené s bydlením
Kde se ceny nezmění
(zůstává sazba DPH 5 %)
potraviny
léky
knihy
noviny a časopisy
zdravotnické pomůcky
pohřebnictví
teplo
stavební práce pro bydlení
dětské pleny
vodné a stočné
hromadná doprava cestujících
vstupné na kulturu
poplatek za rozhlas a televizi
autosedačky pro děti
školní jídelny
převod stavebních pozemků pro bydlení
úklidové práce v domácnosti (mytí oken, čištění koberců atd.)
domácí pečovatelské služby (péče o děti, o přestárlé, tělesně postižené)
dovoz uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností

Reklama

Související články

Levice v ČSSD jde do protiútoku

Navržené zvyšování DPH a nájmů se stalo posledním podnětem pro otevřenou revoltu v ČSSD. Levicoví nespokojenci v úterý přešli do protiútoku a pustili...

Výběr článků

Načítám