Hlavní obsah

Ekonomická situace ČR je špatná, myslí si většina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současnou ekonomickou situaci v Česku hodnotí negativně 67 procent lidí, o tři procentní body více než v březnu. Za velmi špatnou ji označila čtvrtina lidí, za špatnou 42 procent dotázaných. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako dobrou hodnotí ekonomickou situaci v Česku sedm procent lidí, odpověď velmi dobrá se téměř nevyskytovala. Čtvrtina lidí považuje současnou ekonomickou situaci za "ani dobrou, ani špatnou". Zbývající procento se nedokázalo konkrétně vyjádřit.

Optimismus v hodnocení ekonomické situace roste spolu se životní úrovní dotázaných. Ovšem i lidé s dobrou životní úrovní jsou poměrně kritičtí, ekonomická situace je špatná podle poloviny z nich. Mezi občany s nižší životní úrovní má negativní názor na ekonomickou situaci 92 procent lidí.

Optimističtěji se o situaci vyjadřují mladí lidé ve věku 15 až 19 let, absolventi vysokých škol, studenti, vysoce kvalifikovaní odborníci nebo vedoucí pracovníci a také ti, kdo se hlásí k pravici nebo k pravému středu, především pak stoupenci ODS a TOP 09. Naopak relativně pesimističtější jsou lidé starší 60 let, důchodci, vyučení bez maturity nebo respondenti hlásící se k levici, potenciální voliči ČSSD a KSČM. Případně také lidé, kteří by rozhodně nešli k volbám a kteří nepreferují žádnou politickou stranu.

Dvě pětiny lidí mají podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti, z toho čtyři procenta ji hodnotí jako velmi dobrou. Naopak za špatnou ji považuje 24 procent dotázaných. Celkem 36 procent lidí pak životní úroveň své domácnosti charakterizuje jako "ani dobrou, ani špatnou". V březnovém průzkumu hodnotilo pozitivně životní úroveň své domácnosti 37 procent lidí, došlo tedy k tříprocentnímu nárůstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám