Hlavní obsah

Španělská ekonomika se v prvním čtvrtletí ocitla v recesi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla do nové recese. Hrubý domácí produkt (HDP) klesl v mezičtvrtletním srovnání o 0,4 procenta a zaznamenal druhé čtvrtletí poklesu po sobě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na odhad španělské centrální banky.

Foto: Marcelo del Pozo , Reuters

Španělští policisté vyjíždí do ulic během generální stávky proti vládním škrtům v Seville

Článek

V posledním čtvrtletí loňského roku HDP klesl o 0,3 procenta a vstup země do recese se všeobecně očekával. Recese se běžně definuje jako dvě čtvrtletí poklesu HDP po sobě. V meziročním srovnání se HDP snížil o 0,5 procenta. Oficiální údaje za první čtvrtletí zveřejní statistický úřad 30. dubna.

Vláda čeká, že španělská ekonomika v celém tomto roce klesne o 1,7 procenta. Mezinárodní měnový fond v předpovědi z minulého týdne odhadl letošní pokles na 1,8 procenta, pro příští rok ale počítá se zastavením propadu a mírným oživením.

Bude potřeba finanční pomoc ze zahraničí?

O Španělsku se nyní na finančních trzích mluví jako o dalším možném adeptu na mezinárodní finanční pomoc v eurozóně kvůli dluhové krizi. Nová konzervativní vláda sice přijala ambiciózní plán rozpočtových úspor, ten je však ohrožen ekonomickým poklesem a největším rizikem země jsou problémy bankovního sektoru.

Španělsko vedlo v minulém desetiletí disciplinovanou rozpočtovou politiku bez nadměrných deficitů. Výrazně se však s podporou levných úvěrů po přijetí eura zadlužoval soukromý sektor a krach prudce rostoucího trhu nemovitostí v roce 2008 těžce zasáhl místní banky. Země trpí vysokou nezaměstnaností, jejíž míra už přesahuje 23 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám