Hlavní obsah

Babišův Agrofert může koupit největší tuzemské pekárny United Bakeries

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podnikatel Andrej Babiš dostal od antimonopolního úřadu povolení k nákupu největších tuzemských pekáren United Bakeries. Agrofert už vlastní konkurenční Penam. Babišova skupina bude ale muset některé pekárny odprodat, jak uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Rozhodnutí je nepravomocné, Agrofert se proti němu může odvolat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

"Fúze ve své původní podobě vzbuzovala vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Závazky mají vytvořit prostor pro konkurenci na trhu," uvedl Rafaj. Které pekárny má skupina nabídnout k prodeji, Rafaj s odkazem na obchodní tajemství neuvedl. Původně měla skupina zahrnovat 25 pekáren.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů.

Z potravinářských podniků patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti. Na žebříčku Czech Top 100 nejvýznamnějších firem v ČR z hlediska tržeb patří Agrofert Holdingu pátá příčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám