Hlavní obsah

Za divizi kojenecké výživy od Pfizeru zaplatí Nestlé 12 miliard dolarů

– Ženeva

Švýcarská potravinářská skupina Nestlé v boji o jednu z největších letošních akvizicí porazila francouzského konkurenta Danone a získala divizi kojenecké a dětské výživy amerického farmaceutického koncernu Pfizer za 11,85 miliardy dolarů (asi 224 miliard korun). Nestlé tak značně posílila pozici předního světového producenta na tomto trhu, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nestlé v pondělí sdělila, že akvizice zvýší letos její tržby o 2,4 miliardy dolarů a posílí i ziskové marže. Zakoupené aktivity jsou vysoce aktivní na rozvíjejících se trzích s rostoucí populací. Na těchto trzích získaná divize prodává 85 procent své produkce.

Švýcarská skupina je už nyní jedním z největších prodejců kojenecké výživy na světě. Podle analytiků by tak mohla mít problémy s antimonopolními úřady a možná bude výměnou za schválení akvizice nucena některé aktivity prodat.

Pfizer je největším výrobcem léků na světě a rozhodl se prodat ostatní aktivity, aby se mohl plně zaměřit na vývoj nových léků na předpis. Loni v červenci Pfizer nabídl k prodeji divizi kojenecké a dětské výživy a divizi veterinárních přípravků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám