Hlavní obsah

MMF získal přísliby na víc než 430 miliard USD nových zdrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) získal závazné přísliby na více než 430 miliard dolarů (přes 8,1 bilionu Kč) nových úvěrových zdrojů. Sdělili to po pátečním zasedání nejvyšší finanční činitelé skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Mezinárodní měnový fond tím dosáhl vytyčeného cíle, a jeho zdroje na další pomoc zemím zasaženým dluhovou krizí v eurozóně i dalším státům se tak zvýší zhruba na dvojnásobek.

Fond v lednu odhadl, že bude potřebovat navíc 500 miliard dolarů na poskytování půjček a dalších 100 miliard dolarů na vytvoření ochranné bariéry proti rizikům dluhové krize v eurozóně. Šéfka fondu Christine Lagardeová minulý týden za "kritické množství" označila částku 400 miliard dolarů.

Lagardeová dnes uvedla, že vedle většiny vyspělých zemí se k navýšení zdrojů připojí i Brazílie, Rusko, Indie a Čína, konkrétní přísliby ale neuvedla. Příspěvek skupiny BRIC je ale zásadní a zdroje podle agentury Reuters mluví o tom, že Čína dodá 60 miliard dolarů, tedy stejně jako Japonsko, Rusko asi deset miliard a Brazílie 10-20 miliard. Vysoký příspěvek by měla poskytnout rovněž Saúdská Arábie.

Potřebu zvýšit zdroje MMF ukázaly obnovené problémy Španělska a Itálie, které minulý týden na finančních trzích vyvolaly obavy z další vlny dluhové krize. To zvýšilo naléhavost zvýšení "palebné síly" popřípadě "protipožární bariéry" MMF.

Spojené státy se k navýšení zdrojů fondu připojit odmítly, stejně tak Kanada. G20 jednala i o otázce dokončení reforem členských kvót a hlasovacích práv, protože země jako Čína, Brazílie a Rusko požadovaly, aby za poskytnuté peníze dostaly závazný příslib dokončit reformy co nejrychleji. Podle změn dohodnutých v roce 2010, by se například Čína stala třetím největším akcionářem MMF.

Reklama

Výběr článků

Načítám