Hlavní obsah

Španělsko nachystalo další balík škrtů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská konzervativní vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem připravila další balík výdajových škrtů v celkové sumě 10 miliard eur (asi 250 miliard korun). Ty se mají týkat zdravotnictví a školství, jak informovala agentura AP. Snížení schodku má přesvědčit investory, že pyrenejská země se obejde bez mezinárodní finanční pomoci.

Foto: Reuters

Protesty jsou v krizí ohroženém Španělsku poměrně časté.

Článek

„Tato opatření jsou nezbytná, neboť v současné době se už nedostává peněžních prostředků na financování veřejných služeb v požadovaném rozsahu,“ sdělil Rajoy při návštěvě Kolumbie.

Pokud jde o zdravotnictví, tam vláda hodlá navýšit poplatky za léky. V oblasti školství by se měly zvednout poplatky při nástupu na vysokou školu. Ve školách obecně mají stoupnout počty žáků na jednoho učitele, stejně jako se má navýšit jejich pracovní doba. V souvislosti s těmito úspornými opatřeními vyhlásily španělské odbory na 29. dubna protestní akce.

Španělsko se snaží zkrotit svůj schodek veřejných financí z 8,5 procenta HDP v loňském roce na tříprocentní úroveň v roce 2013. Vehementně odmítá spekulace o tom, že by uvažovalo o zažádání mezinárodní finanční pomoci, jak už muselo učinit Řecko, Irsko a Portugalsko.

Zadlužené domácnosti

„Ve Španělsku tíží velké dluhy především domácnosti a firmy mimo finanční sektor,“ uvedl akciový stratég Peter Garnry ze Saxo Bank. Poměr státního dluhu k HDP je ve Španělsku 71 procent ve srovnání se 132 procenty v Řecku, 111 procenty v Itálii a 79 procenty v Portugalsku.

Španělskou ekonomiku sužuje velká nezaměstnanost přesahující 23 procent a nízká úroveň vývozu a dovozu na HDP, která činí kolem 25 procent. „Velký problém jsou také španělské regionální banky, které mají vysoký podíl úvěrů na nemovitosti a hypotéky,“ dodal Garnry.

Reklama

Výběr článků

Načítám