Hlavní obsah

Dálnice D8 se dostaví, rozhodli v Ústeckém kraji

Ústí nad Labem

Práce na dokončení dálnice D8 se mohou od 5. května rozeběhnout naplno. Krajský úřad zamítl odvolání proti stavebnímu a územnímu povolení, sdělilo vedení kraje. Rozhodnutí lze napadnout jen u soudu, nebude to ale mít odkladný účinek. Celých 12,7 kilometru přes České středohoří by mohlo být hotovo na přelomu let 2014 a 2015, náklady se odhadují na 12 až 15 miliard korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stavba posledního úseku přes CHKO České středohoří začala už před pěti lety, ale jen na části trasy. Na nejsevernějších zhruba pěti kilometrech stále chyběla povolení, která po sérii soudních sporů musel stavební úřad koncem loňského roku znovu vydat.

Dálnice D8 se staví už od roku 1984 a stále není hotová, chybí 16,4 kilometru přes České středohoří. Jeden úsek, dlouhý 3,7 kilometru, je hotový už od loňských Vánoc, ale otevření překazily problémy se stavební dokumentací a řidiči na něj zřejmě poprvé vyjedou až začátkem května. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž postavilo odlišný most, než na jaký mělo povolení.

Na dokončení zbývajících 12,7 kilometru D8 je podle tři týdny starého odhadu ŘSD potřeba ještě 32 měsíců stavebních prací, takže dokončení vychází na přelom let 2014 a 2015.

Dvě objízdné trasy o celkové délce 60 kilometrů vedou okolo Teplic a přes Ústí nad Labem, po první jezdí denně 8500 aut, po druhé přes 10 000. Policie a ŘSD minulý týden vyčíslily, že za pět let na obou objížďkách zahynulo 52 lidí a dalších 303 utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám