Hlavní obsah

Těžba surovin ve vesmíru se stala reálným cílem tvůrce Avataru

Novinky, pst

Společnost Planetary Resources bezohledně těžící vzácnou surovinu v jiné sluneční soustavě nesehrává ve filmu Avatar právě kladnou roli, přesto se tvůrce 3D filmu James Cameron rozhodl podílet na založení takto nazvané firmy. Tvrdí to server MIT’s Technology Review.

Foto: Reuters

James Cameron u miniponorky Deepsea Challenger

Článek

Cameron na tento projekt není sám, účastní se ho spoluzakladatelé Googlu Larry Page a Eric Schmidt, miliardář Ross Perrot Jr.,nebo tvůrce Microsoftu Office Charles Simonyi. Slavná jména představují podle serveru gizmag.com kombinovanou finanční sílu kolem 30 miliard dolarů (566 miliard Kč).

Projekt je zatím úzkostlivě tajen, nicméně server uznávaného Massachusettského technologického institutu tvrdí, že hlavním cílem podniku bude těžba surovin na asteroidech. Vyvozuje to s tiskové zprávy, která ohlašuje založení společnosti 24. dubna v Muzeu létectví v Seattlu.

„Společnost se zaměří na dvě základní oblasti - průzkum vesmíru a přírodní zdroje - což přinese světovému HDP bilióny dolarů. Tento inovativní přístup vytvoří nový sektor průmyslu a znovu definuje výraz ‚přírodní zdroje‘,“ uvádí se v prohlášení.

James Cameron je přitom známý tím, že si umí plnit své sny s velkým nasazením. Pro film Avatar se mimo jiné podílel na vývoji 3D filmového záznamu. A nedávno se pak sám potopil do hlubin Mariánského příkopu v batyskafu. Stal se tak 3. člověkem, které se potopil do nejhlubšího místa na Zemi, ale zároveň klesl i nejhlouběji a stal se držitelem rekordu s ponorem 10 898,4 metru.[celá zpráva]

Asteroidy jsou lákavým zdrojem surovin. Nicméně náklady a rizika dosud spojovaná s možnou těžbou se zdály příliš velká, než aby si o něco takového pokoušely vesmírné programy velmocí. S technologickým pokrokem se nicméně otevírá pronikání soukromého podnikání i vesmír. Zatím jsou známé především projekty orientované na orbitální turistiku, vynášení družic a zásobování Mezinárodní vesmírné stanice.

Ostatně na konci dubna se má k ISS vypravit první soukromý dopravní modul soukromé společnosti SpaceX, která uzavřela kontrakt s NASA. SpaceX, kterou vlastní spoluzakladatel služby pro elektronické platby PayPal Elon Musk. Jeho hlavním cílem je dokonce kolonizace Marsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám