Hlavní obsah

Soud spojil čtyřmiliardovou žalobu Volného na Telefóniku se šetřením ÚOHS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze rozhodl spojit žalobu operátora Volný na Telefóniku o více než čtyři miliardy korun kvůli stlačování marží u internetu přes ADSL se správním řízením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí antimonopolního úřadu tak bude mít vliv i na verdikt soudu. Telefónica podle mluvčího Hanyho Farghaliho považuje žalobu za neoprávněnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Volný podal žalobu loni v březnu. Podle operátora v letech 2001 až 2006 nastavila Telefónica své maloobchodní ceny u ADSL tak, že jim operátoři, kteří si na velkoobchodním základě službu u O2 pro své klienty nakupovali, nemohli konkurovat. ÚOHS v současnosti v rámci správního řízení s Telefónikou dokončuje ekonometrické analýzy a vyhodnocování důkazů.

„Na konci roku 2003 Volný poskytoval výhodný přístup k internetu vytáčeným připojením téměř jedné třetině českých uživatelů. Telefónica svou nezákonnou cenovou politikou zabránila společnosti Volný a ostatním svým konkurentům v následných letech nabízet zákazníkům cenově zajímavé připojení k internetu prostřednictvím ADSL,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel společnosti Volný Martin Dvořák. Volný nakonec loni své koncové uživatele ADSL převedl k Telefónice.

„Společnost Telefónica předně konstatuje, že se nedopustila porušení žádné povinnosti plynoucí ze zákona o ochraně hospodářské soutěže, a již z tohoto důvodu považuje žalobu společnosti Volný za zcela neoprávněnou a nedůvodnou,“ uvedl Farghali.

Volný naproti tomu poukazuje na to, že mateřská firma Telefóniky dostala od Evropské unie za podobné zneužití dominantního postavení na španělském trhu pokutu 151 miliónů eur (asi 3,8 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám