Hlavní obsah

Ford postaví v Číně novou továrnu, chce dohnat konkurenci

Novinky, pit
Šanghaj

Americká automobilka Ford Motor oznámila další investice v Číně. V nejlidnatější zemi světa hodlá vybudovat montážní závod v celkové hodnotě 760 miliónů dolarů (asi 14,4 miliardy korun). Informoval o tom server BBC, s tím že továrnu bude stát ve městě Chang-čou na východě Číny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výrobu by měl nový závod zahájit počátkem roku 2015 a jeho roční kapacita má činit 250 tisíc aut. Ford nedávno také oznámil, že plánuje rozšířit výrobu ve svém hlavním komplexu ve městě Čchung-čching. Investice by měla dosáhnout 600 miliónů dolarů. Automobilka tak v Číně investovala od roku 2006 zhruba 4,9 miliardy dolarů (asi 93 miliard korun).

Důvodem těchto aktivit je navýšení výrobní produkce v Číně, která je chápána jako hlavní odbytiště. "Investice Fordu v Číně a potažmo v celé Asii představují největší a nejrychlejší globální expanzi za poslední půlstoletí," uvedl Joe Hinrichs, šéf Fordu pro Asii a Tichomoří.

Čína je nyní největším světovým trhem s automobily a Ford očekává, že prodeje by se zde měly téměř zdvojnásobit z 18,5 miliónů vozů v loňském roce na zhruba 30 miliónů do roku 2020.

Ford se na čínském trhu objevil poměrně pozdě, proto stále zaostává za svými rivaly, jakými jsou americký General Motors a německý Volkswagen. Zatímco loni Ford v Číně prodal přes 320 000 vozů, u GM a VW se jednalo o více než dva milióny aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám