Hlavní obsah

Daňová správa postrádá celkem 119 miliard

Praha

Daňové nedoplatky činily ke konci loňského roku 118,8 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2010 narostly o 12,4 miliardy korun, jak informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celková výše nedoplatků je kumulována od roku 1990 a jsou v ní zahrnuty všechny daně, tedy i nedoplatky daní ze staré daňové soustavy.

Ke konci roku 2011 daňová správa měla nejvíce nedoplatků u daně z přidané hodnoty, a to 68,7 miliardy korun. Objem nedoplatků u DPH loni stoupl o pětinu, tedy nejvíce ze všech daní. Nedoplatky u daně z příjmu právnických osob stouply o devět procent za 19,1 miliardy korun. Naopak u daně z příjmu fyzických osob podnikatelů nedoplatky mírně klesly na 14,3 miliardy korun.

Daňová správa tak ve čtvrtek reagovala na vyjádření bývalého místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma, který uvedl, že celková výše nedoplatků činí přes 525 miliard korun.

„K nesprávnému údaji o výši nevybraných daní autor dospěl součtem nedoplatků za období let 2007 až 2011, přičemž nevzal v potaz skutečnost, že se jedná již o částky kumulované,“ vysvětlila Musilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám