Hlavní obsah

Silná konkurence poslala Nokii do ztráty 929 miliónů eur

– Helsinki

Finská společnost Nokia vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku ztrátu 929 milionů eur (asi 23 miliard korun), zatímco ve stejném období loni měla zisk 344 miliónů eur. Důvodem je pokles příjmů způsobený silnou konkurencí na trhu, uvedla agentura AP.

Foto: Novinky

Nokia N9

Článek

Příjmy největšího výrobce mobilních telefonů na světě se snížily o 29 procent na 7,4 miliardy eur. Nokia v reakci na ztrátu potvrdila další výrazné snižování nákladů.

Nokia již minulý týden varovala, že její aktivity v oblasti telefonů budou v prvním i druhém čtvrtletí ztrátové, protože prodej nových přístrojů s operačním systémem Microsoft Windows nevyrovná pokles prodeje běžných modelů.

Nokia nyní provádí změny ve své nabídce, aby lépe konkurovala rivalům Apple a Samsung. Nově ve svých telefonech Lumia používá software firmy Microsoft, dříve používala vlastní operační systém Symbian.

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s na počátku tohoto týdne snížila hodnocení spolehlivosti úvěrových závazků Nokie o jeden stupeň na Baa3. To už je jen jednu příčku nad spekulativní úrovní. Novému ratingu udělila navíc negativní výhled, který signalizuje možnost dalšího zhoršení.

Reklama

Výběr článků

Načítám