Hlavní obsah

Uprostřed vietnamské tržnice Sapa je stále spáleniště

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Vyostřená situace panuje v areálu tržnice Sapa v pražské Písnici. Stavební úřad Prahy 12 zatrhl dodatečné kolaudace a společnost Saparia, která pozemky vlastní, musí žádat o posouzení vlivu na životní prostředí celého areálu EIA.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Spáleniště v tržnici Sapa

Článek

Z největší vietnamské tržnice v republice má být obchodní centrum. Vietnamská komunita si tak chce uchránit městečko, kde má i buddhistický chrám, školku, tři redakce, lékaře a sportoviště. Centrum tržnice ale od požáru stále připomíná válečnou zónu.

„Celý areál se bude muset rekolaudovat jako celek, do té doby se bude jen bourat, rozhodně ne stavět. Už nebudou žádné dodatečné kolaudace, jak se to řešilo doposud. Stavební odbor ví o desítkách černých staveb, které musí být odstraněny. Měla je odstranit sama společnost Saparia už letos v únoru, správní řízení běží už od jara roku 2010. Pokud je sami neodstraní, najedeme tam s buldozery my,“ řekl Právu starosta městské části Libuš Jiří Koubek (TOP 09).

Strženy by tak měly být načerno postavené plechové budovy i ohořelé haly, které zůstaly uprostřed tržnice, která má 250 000 metrů čtverečních, po mohutném požáru, který zde propukl před čtyřmi lety.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Školka

Vietnamská komunita se tedy začala otevírat jak úřadům, tak médiím. Soukromá mateřská školka, buddhistický chrám, kde mnišky předvedly své modlitby, stánky se všemi možnými zprostředkovatelskými službami, redakce hned tří novin a zpravodajského serveru, tři luxusnější restaurace i oblíbené svatební salóny. Ukázali i co přesně nabízí svým zákazníkům z řad jak vietnamských drobných podnikatelů, tak českých nakupujících.

„Stále tu platí to, že je to velkoobchod, takže se tu prodává po více kusech. Ale lidé tu nakoupí i jednotlivě, to dělají většinou Češi. Nicméně v podstatě vše, co se objeví ve vietnamských prodejnách po celém Česku, pochází odsud. Je tu stále více obchůdků s pravými vietnamskými surovinami a rozšířil se také sortiment zboží. Lepší věci se sem vozí z Turecka a Polska, ale stále se prodává i zboží z Číny a Vietnamu. Dá se říci, že tu seženete všechno od textilu, elektroniky až po drogerii,“ prozradila průvodkyně tržnicí Ngo Thi Quynh Nga z Klubu Hanoi.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Jeden z mnoha obchodů

Češi, kteří v areálu působí jako poradci, však upozorňují, že pro vietnamskou komunitu je Sapa mnohem víc než jen velkoobchod.

„Přijedou si sem nakoupit zeleninu, ale pak se tu potkají i s lidmi, kteří pochází ze stejné oblasti, poznají se podle dialektu, což je u nich poměrně podstatný rozdíl, a pak tu klábosí dvě hodiny o rodině. Sapa pro ně znamená hlavně společenské vyžití a kousek domova,“ popsal kulturní přínos tržnice Jaroslav Picka z informačního portálu vietnamské komunity s tím, že Vietnamci se o své malé městečko, kde se denně odhadem pohybuje až sedm tisíc lidí, bojí.

Foto: Stáňa Seďová

Buddhisrický svatostánek

„S tím, že tu postaví obchodní centrum, přišla Saparia proto, aby vyhověla městské části, která tu chce takové centrum, ale rádi by, aby ho stavěl někdo jiný. Také tu porostou ceny pozemků kvůli dostavbě metra, takže to vyvolává oprávněné obavy,“ dodal Picka.

Ale Libuš se proti takovýmto tlakům ohrazuje. „Jsou to jejich pozemky, nikdo jim je nesebere. Ale je nutné, aby se začali řídit pravidly a dodržovali české legislativní postupy. Aby přestali úzkostlivě tajit, kolik lidí tu denně projede, a splnili podmínky, které vyplynou z jednání s EIA. Ta má zvážit vliv areálu, jež byl před mnoha lety zkolaudovaný jako masokombinát, při současném provozu na přilehlé městské části,“ dodal Koubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám