Hlavní obsah

Trhy si oddechly, Španělsko prodej dluhopisů zvládlo

Madrid

Španělsko v aukci prodalo státní dluhopisy s víceletou splatností v celkovém objemu 2,54 miliardy eur (asi 63,1 miliardy korun). Průměrný výnos u klíčového desetiletého papíru sice vzrostl na 5,74 procenta z předchozích 5,4 procenta, kde byl v minulé aukci, zůstal ale hluboko pod kritickou hranicí šesti procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Analytici se obávali, že výnos se zvýší nad šest procent, kde by Španělsko mohlo mít v dlouhodobém výhledu problémy se splácením.

Dluhopisů splatných v roce 2022 se prodalo za 1,43 miliardy eur, v aukci ale byly také papíry splatné na podzim v roce 2014. U nich průměrný výnos dokonce klesl na 3,463 z předchozích 3,495 procenta.

Výsledky čtvrteční aukce španělských dluhopisů se na finančních trzích očekávaly s velkým napětím. Euro bezprostředně po zprávě prudce zpevnilo a vůči dolaru, později ale začal kurz více kolísat a měna se vrátila k výchozím úrovním. Analytici hodnotí aukci příznivě, potíže Španělska tím ale podle nich vyřešeny nejsou.

Španělsko musí snížit deficit, který činil loni 8,5 procenta HDP, na 5,3 procenta v letošním roce. Tří procent by chtělo dosáhnout v roce 2013. Mezinárodní měnový fond nicméně uvedl, že podle jeho předpokladů nebude tříprocentní deficit dosažitelný nejméně do roku 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám