Hlavní obsah

Itálie odsunula vyrovnaný rozpočet kvůli propadu ekonomiky

– Řím

Italská vláda byla nucená odložit plán na splnění vyrovnaného rozpočtu až na rok 2014, původní plány hovořily už o příštím roce. Důvodem je zhoršená předpověď ohledně propadu ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z dosavadní předpovědi 0,4 procenta. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Mezinárodní měnový fond ve středu předpověděl Itálii pro letošní rok pokles hrubého domácího produktu o 1,9 procenta s tím, že ekonomika bude mírným tempem klesat ještě příští rok.

Ve své fiskální prognóze je MMF rovněž pesimističtější než Řím a předpokládá, že italské veřejné finance dosáhnou vyrovnanosti nejdříve v roce 2018, tedy stejně jako Španělsko.

Vládní dokument předpovídá, že státní dluh země se letos zvýší na 123,4 procenta HDP z loňských 120 procent na konci loňského roku. Dokument má ve středu schválit vláda premiéra Maria Montiho.

Na Itálii a Španělsko se v posledních dnech opět zaměřila pozornost finančních trhů. Investoři se obávají, že obě velké ekonomiky eurozóny mohou být dalšími adepty na pád do dluhové krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám