Hlavní obsah

Podíl nesplacených úvěrů je ve Španělsku na osmnáctiletém maximu

– Madrid
Novinky, pit

Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu úvěrů ve španělských bankách se dostal v únoru na nejvyšší úroveň od podzimu 1994. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje zveřejněné španělskou centrální bankou.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace ve Španělsku

Článek

V únoru podíl nesplacených úvěrů, tedy když není zaplacená splátka za tři poslední měsíce, činil 143,8 miliardy eur (asi 3,6 biliónu korun). To znamená nárůst na 8,2 procenta oproti lednové hodnotě 7,9 procenta.

Banky čelí masivní vlně nesplácení jako důsledku prohlubující se ekonomické krize. Podle mnohých analytiků rozpočtové škrty chystané vládou způsobí další problémy španělských domácností, i pokud jde o splácení úvěrů.

Španělská centrální banka schválila v úterý plán, podle něhož musí všechny tamní banky vytvořit rezervy a zvýšit základní kapitál právě v souvislosti se špatnými úvěry.

Nezaměstnanost a pád cen nemovitostí

Splácení úvěrů komplikuje i velká nezaměstnanost přesahující 23 procent, která je nejvyšší v rámci Evropské unie. Navíc se očekává, že nadále poroste, čímž ještě zesílí tlak na obyvatele této pyrenejské země, kteří mají splácet úvěry.

Navíc padají ceny nemovitostí, za letošní první čtvrtletí poklesly meziročně o 7,2 procenta. "Lidí, kteří nebudou schopni úvěry splácet, tedy ještě přibude a jejich jistina se s pádem cen nemovitostí ještě víc znehodnotí," uvedl analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

To podle Pikory vytváří ohromný tlak na španělské banky, kterým nyní pomáhá nedávná obří půjčka od Evropské centrální banky (ECB). "Jenomže němečtí zástupci v ECB vyhrožují, že už dál nehodlají španělský dluh vykupovat, což vytváří na trhu paniku," připomněl Pikora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám