Hlavní obsah

Úředník v Rusku zpronevěřil přes půl miliardy rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští kriminalisté pátrají po vysoce postaveném úředníkovi ministerstva zemědělství obviňovaném ze zpronevěr přesahujících půl miliardy rublů (asi 320 miliónů korun). Podle dřívějších odhadů ruského prezidenta Dmitrije Medveděva se v zemi ze státních zakázek každým rokem rozkrade kolem biliónu rublů (asi 640 miliard korun).

Foto: Profimedia

Ruské rubly

Článek

Nyní již bývalý ředitel odboru ministerstva Oleg Donskich je podle středečního vydání listu Kommersant podezřelý, že se v letech 2007 až 2009 obohatil o státní peníze určené na nákup zařízení pro lihovary a mléčné farmy. Zodpovídat se má i šéfka resortu Jelena Skrynniková, která měla dohlížet na fiktivní smlouvy.

Na papíře měly být dotované firmy vybaveny nejmodernější technikou, ve skutečnosti však žádné stroje na místo určení nedorazily. Podobně chátrající kravíny se nepřeměnily v kvetoucí farmy a zůstaly v troskách.

Zdržení na vrátnici

Po odhalení podvodu sice úředníkovi společníci začali vypovídat, ale se zatčením hlavního podezřelého měli policisté smůlu. Na vrátnici ministerstva je zdržovali tak dlouho, až Donskich stačil uprchnout. V kanceláři po něm zbyl jen mobilní telefon, možná opuštěný ve spěchu či schválně, aby uprchlík nemohl být prostřednictvím přístroje vypátrán.

Po podezřelém se slehla zem. Strážci zákona se tak nejspíše budou muset spokojit se zabavením úředníkova majetku: vily v exkluzivní lokalitě u Moskvy, několika chat a šestice luxusních automobilů. To však sotva uhradí škody, protože konečný účet zpronevěr se prý může vyšplhat až ke čtyřem miliardám rublů (přes 2,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám