Hlavní obsah

MMF snížil odhad růstu české ekonomiky

– Washington

Mezinárodní měnový fond v nové pololetní prognóze snížil odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 0,1 procenta. Až dosud předpokládal, že růst se bude pohybovat kolem 1,8 procenta. Fond naopak zvýšil odhad letošního růstu globální ekonomiky na 3,5 procenta. V předchozí prognóze na začátku roku čekal růst o 3,3 procenta. MMF to oznámil v pololetní zprávě World Economic Outlook.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stejně jako Česko si hůř proti původním odhadům povede i Slovensko, ve srovnání s Prahou na tom ale pořád bude Bratislava znatelně lépe. Odhad růstu slovenské ekonomiky měnový fond snížil na 2,4 procenta z dosud uváděných 3,3 procenta.

"Světová ekonomika se od září 2011 značně změnila. Růst v Evropě prudce zpomalil a řada zemí v této oblasti je teď blízko recesi," poznamenal fond ve zprávě.

Relativně pozitivní vyhlídku má Španělsko, které podle MMF obnoví hospodářský růst už příští rok. O trochu hlubší, než fond předpokládal, ale bude hospodářský propad Španělska letos.

Vyspělé evropské země letos podle prognózy čeká hospodářský útlum, za kterým bude hlavně eurozóna. Slabší poptávka zpomalí růst spotřebitelských cen, který bude zpomalovat i během příštího roku. Naopak nezaměstnanost by se měla stabilizovat kolem letošních hodnot.

Globální ekonomika poroste

Globálním tahounem hospodářského růstu bude jako dosud Čína spolu s Ruskem a Latinskou Amerikou.

Nad dvouprocentní růst hrubého domácího produktu se letos vrátí Spojené státy, kde se má příští rok tempo růstu zrychlit.

"Zatímco v roce 2011 zaznamenaly globální vyhlídky tvrdou ránu, nyní se opět zlepšují. Rizika zpomalení růstu jsou ale pořád vyšší," uvedl fond ve zprávě. Zatímco v prvních třech loňských čtvrtletích byl růst docela silný ve většině vyspělých zemích, závěr roku přinesl prudké zhoršení.

Reklama

Výběr článků

Načítám