Hlavní obsah

ČR si nemůže dovolit podporovat ekonomiku dalšími dluhy, míní Kalousek

Praha

Česká republika si nemůže dovolit podpořit ekonomický růst zvyšováním svých dluhů. Země by ztratila důvěru zahraničních investorů a financování státního dluhu by se výrazně prodražilo. Na Žofínském fóru to v úterý uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Prognózy jsou nicméně lepší, než sám očekával.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle Kalouska vláda pokračuje v naplňování reforem a do budoucna se musí počítat s vyššími náklady. Kalousek připomněl, že nic jiného než konsolidace nezbývá. A to z toho důvodu, že stát nemůže žít na dluh. Stejně tak si Češi musí zvyknout na nízký ekonomický růst a vlastně i na nová pravidla.

„Nemá smysl pumpovat peníze kvůli růstu na dluh. Kritici nechtějí slyšet, že když napumpujeme do ekonomiky peníze na dluh, tak porušíme stávající kredibilitu na trzích a stoupnou úrokové přirážky dluhopisů. A jedno procento je v tomto případě sedm miliard korun,“ uvedl ministr.

V současnosti jsou podle ministra úrokové sazby při refinancování státního dluhu pod čtyřmi procenty. „Výpůjční potřeba vlády se pohybuje a bude pohybovat kolem 220 miliard korun ročně. Vedle deficitu rozpočtu splácíme i jistiny starších státních dluhopisů," dodal ministr.

Není demonstrace jako demonstrace

Kalousek rovněž uvedl, že doba plné konkurenceschopnosti skončila a reálné příjmy byly dlouho přefukovány. Důležité podle ministra je dodržet fiskální strategii. Podle ministra se demonstrace proti utahování opasků, jako například v Řecku, Španělsku či Portugalsku, dají pochopit. Demonstrace v Česku jsou však rozdílné.

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března zvýšil o téměř 114 miliard korun na 1,613 biliónu korun. Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. V roce 2013 si hodlá půjčit 230,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám