Hlavní obsah

Španělský Repsol chce hnát Argentinu před mezinárodní arbitráž

Madrid/Buenos Aires

Španělský energetický gigant Repsol postaví argentinskou vládu před mezinárodní arbitráž. Reaguje tak na pondělní oznámení, podle něhož se argentinská vláda chystá znárodnit největší argentinskou ropnou společnost YPF. V ní má právě Repsol rozhodující vliv.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Šéf Repsolu Antonio Brufau

Článek

Španělsko podle agentury Reuters mezitím předvolalo argentinského velvyslance v Madridu, aby informoval o záměrech, které má s YPF argentinská vláda. [celá zpráva]

Podle šéfa Repsolu Antonia Brufaua bude muset Argentina jeho firmě za zmařenou investici bezodkladně přiznat odpovídající kompenzaci. Kroky argentinské vlády podle něj naznačují, že Argentina chce dostat YPF pod kontrolu, ale nehodlá předložit nabídku na převzetí. Snahu koupit YPF má přitom podle něj několik zájemců.

Argentina o záměru znárodnit majetek Repsolu informovala v pondělí odpoledne, kdy už se na burze v Madridu neobchodovalo. Akcie Repsolu tudíž na zprávu zareagovaly až v úterý, a to propadem. Prudce dolů se vydal i kurz akcií YPF.

Znárodnění ve veřejném zájmu

Znárodnění YPF je záměrem prezidentky Cristiny Fernándezové, podle níž je kontrola nad energetickými zdroji ve veřejném zájmu. Návrh, kterým by se do rukou státu dostalo alespoň 51 procent akcií YPF, chce prezidentka v nejbližší době odeslat do Senátu. Ten ovládají její peronisté, takže by ve schválení záměru nemělo nic stát v cestě.

Společnost YPF původně státní byla, Argentina ji ale zprivatizovala. Nynější snaha o její ovládnutí je tak pokusem o opětovné zestátnění YPF. Fernándezová v pondělí nesdělila, za jakých podmínek chce YPF znárodnit a jakou cenu Španělům za jejich podíl nabídne.

Reklama

Výběr článků

Načítám