Hlavní obsah

Řetězce zdražením vajec zákon neporušily, potvrdil antimonopolní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Antimonopolní úřad vyhověl žádosti ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) ohledně prošetření strmého růstu vajec, které od začátku roku podražily o více než sto procent. K porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže však podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však nedošlo. ÚOHS chce ale trh i nadále sledovat, sdělil jeho mluvčí Kristián Chalupa.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Chalupy úřad trh sleduje dlouhodobě. „Maloobchodní ceny v současnosti nedosahují v průměru ani pěti korun za kus a neustále se snižují,“ doplnil Chalupa.

Vejce v Česku zdražila poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Bendl koncem března v Bruselu po jednání se svými kolegy z ostatních států EU uvedl, že obchodní řetězce trochu spor o dovoz vajec z nepovolených klecí zneužily.

Obchodníci se přou se zemědělci o to, kdo na prudkém růst cen vajec víc vydělal. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Prezident Agrární komory Jan Veleba na začátku března novinářům řekl, že velkochovatelé nosnic dostávají za jedno vejce maximálně 3,50 koruny, a spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám