Hlavní obsah

ECB musí být nezávislá, odmítlo Německo francouzské plány

Novinky, pit
Berlín

Německo odmítlo návrh francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, týkající se změny pravidel Evropské centrální banky (ECB). Sarkozy by prosazoval rozšíření mandátu ECB o podporu hospodářského růstu, uvedl server euobserver.com.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym

Článek

„Německý postoj vůči ECB a podpora zachování její role jsou v Paříži známy a už dlouhou dobu se nezměnily,“ připomněl v Berlíně mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Dodal, že Berlín s Paříží souhlasí s tím, že je třeba podpořit hospodářský růst a zaměstnanost v Evropě, jedním dechem ale dodal, že tohle není úkol pro ECB.

Pokud by byl Sarkozy v květnu znovu zvolen jako hlava Francie, podle svých slov by usiloval o rozšíření mandátu ECB, týkajícího se podpory hospodářského růstu. V současné době úkol banky se sídlem ve Frankfurtu spočívá pouze v udržování cenové stability v eurozóně.

Sarkozyho slova o tom, že pokud ECB nebude podporovat eurozónu, nenastane v ní dostatečná míra hospodářského růstu, však může být i reakcí na prohlášení jeho politického soka Françoise Hollanda. Socialistický protikandidát totiž navrhuje, aby byla do paktu rozpočtové stability začleněna klauzule o hospodářském růstu.

„Myslím si, že ECB by mohla jednat pouze tehdy, když politici přestanou mluvit o tom, co by centrální banka měla udělat,“ domnívá se dánská ministryně hospodářství Margrethe Vestagerová, čímž se nepřímo vyslovila proti Sarkozymu názoru. ECB by si podle jejích slov měla zachovat nezávislost v souvislosti s měnovou politikou, která je v poslední době aktivnější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám