Hlavní obsah

Nová auta se v Evropě nekupují, poptávka je nejnižší za 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Poptávka po nových automobilech v Evropské unii v březnu propadla meziročně o sedm procent, což je největší pokles od roku 1998. Informovalo o tom evropské sdružení výrobců automobilů ACEA.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Výroba v továrně německé automobilky Opel

Článek

Množství nových registrací klesá už šest měsíců za sebou. V březnu bylo přihlášeno zhruba 1,5 miliónu nových vozů. „Březnové registrace nebyly na takové úrovni od roku 1998,“ uvedlo sdružení v prohlášení.

Za první čtvrtletí letošního roku výrobci zaznamenali meziroční propad o 7,7 procenta. Celkem bylo registrováno v prvních třech měsících 3,3 miliónu aut.

Podle asociace se situace v krátkodobém horizontu příliš nezmění. Důvody jsou poměrně vysoká nezaměstnanost a neochota domácností utrácet.

„Evropské prodeje odrážejí obavy domácností i firem z dalšího vývoje ekonomiky. Dobrou zprávou pro český automobilový průmysl je, že většina tuzemských výrobců i v této situaci zaznamenává v Evropě v prvním čtvrtletí meziroční růst prodejů, z čehož mohou těžit i jejich zdejší dodavatelé,“ sdělil Jan Malý z Automobilové expertní skupiny PwC Česká republika.

Přesto panují mezi členskými státy značné rozdíly. Zatímco v březnu Itálie hlásila propad registrací o 26,7 procenta a Francie o 23,2 procenta, tak v Německu zaznamenali nárůst o 3,4 procenta a v Británii o 1,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám