Hlavní obsah

Oba tábory vinařů jdou společně proti nové dani

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krumvíř

I když jsou v poslední době vinaři názorově rozděleni a dělí je postoj k nastavení Vinařského fondu, v okamžiku, kdy jde o jejich další existenci, vnitřní spory šly stranou. Proti spotřební dani z tichého vína protestují všichni.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Víno není jen nápoj, podávaný ve vinném sklípku, ale také hodiny dřiny a pečlivé práce ve vinici. Vinař a předseda výboru Vinařské asociace ČR Josef Valihrach nesouhlasí, aby byl za poctivou práci trestán další daní.

Článek

Záměr ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zatížit tichá vína (všechna kromě sektů) spotřební daní ve výši deset korun na litr vyvolal odpor Svazu vinařů ČR, donedávna hlavní instituce, hájící zájmy pěstitelů révy a producentů vína. Svaz vinařů se dočkal podpory nově vzniklé Vinařské asociace ČR (VAČR).

„Zavedení spotřební daně vytváří nerovnost podmínek producentů vína ve středoevropském regionu. Rakouský, slovenský i maďarský vinař se již nyní raduje z budoucích potíží českých kolegů pramenících z toho kroku,“ uvádí společné prohlášení členů VAČR.

Rána z milosti

Tvrzení o ochraně malých domácích producentů, kterým návrh komentuje Kalousek, je podle vinařů nesmyslné, spíše než řešení vyznívá jako rána z milosti. „Připadá mi to, jako by nám chtěli představitelé naší vlády vrazit kudlu do zad. Je to trest za to, že se snažíme, že něco děláme,“ zlobí se předseda výboru VAČR Josef Valihrach, jehož jméno se po vítězství na prestižní přehlídce vín ve francouzském Lyonu výrazně zapsalo do povědomí světových vinařů a zejména Francouzů.

Vinař z jihomoravského Krumvíře na akci vlastně reprezentoval i celou České republiku, když přitom náklady s tím spojené financoval ze svého. „Nejsem z těch, co stojí s napřaženou rukou a čeká na pomoc. Ale ať nás nikdo aspoň nepotápí,“ řekl.

Pivo a víno nelze srovnávat

„Pokud chtějí ministerstva řešit problém malých a středních vinařů v souvislosti s nárůstem levných dovozů, měla by se zamyslet mimo jiné nad efektivností léta vkládaných prostředků do Vinařského fondu, které evidentně nesplnily deklarovaný účel a byly fakticky využity mimo jiné i k podpoře dovozového vína,“ připomíná VAČR.

Vinaři argumentují, že srovnání vína s pivem pokulhává. Pivovary nepěstují ječmen a chmel, pivo vaří z nakoupených surovin, kdežto vinaři kromě výroby vína plní i funkci zemědělského hospodáře, starají se o obdělávání půdy. Zdanění vína povede ke krachu mnoha vinařů a k devastaci krajiny.

„Už teď je třeba kolem Bořetic, ale i dalších obcí spousta opuštěných neobdělávaných vinic,“ upozornil bořetický vinař a prezident recesistické kravihorské republiky Václav Petrásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám