Hlavní obsah

Polská vaječná moučka obsahovala jedy. Levnou náhražku kupuje i Česko

Právo, Pavol Minárik

Po aféře s falešnou a zdraví škodlivou solí řeší naši sousedé v Polsku další potravinářský skandál: polský Ústřední protikorupční úřad CBA odhalil propojení Krzysztofa Z. (56), majitele firmy z Ostrówa Wielkopolského, se státními úředníky. Ti podle všeho kryli fakt, že firma produkovala falešnou a opět škodlivou vaječnou náhražku. V pondělí to napsal list Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Falešná moučka zmíněné firmy šla na výrobu zákusků, těstovin, paštik a dalších potravin, přičemž podle rozhlasu Radio RMF neobsahovala takřka žádná vejce, zato rybí moučku, vápenec a kurkumu – tzv. indický šafrán, jenž jistil žluté zabarvení. Skandál zasáhl i další výrobní podnik v Kaliszi.

Policie vzápětí vlastníka firmy zatkla, protože testy prokázaly, že moučka je vysloveně zdraví škodlivá – obsahovala vysokou hladinu choroboplodných bakterií a především těžké kovy, například jedovaté olovo.

Firmu už loni stihl kvůli závadnosti výrobku zákaz moučku vyrábět. Avšak – jak se ukazuje, majitel verdikt nerespektoval. Letos hygienici v Kaliszi několikrát přišli na kontrolu, avšak pokaždé narazili na prázdný sklad, zastavenou linku, nekompetentní nebo jako hrob mlčící zaměstnance.

Dozor měl v rukou blízký příbuzný

Šokující je ovšem další skutečnost, kterou policie zjistila: na dodržování hygienických norem v továrně měla dohlížet Hygienická správa (SANEPID) v Kaliszi – leč nedohlížela, jelikož její šéf, Piotr Kisieliňski, je švagrem výrobce zmíněné moučky.

Agenti CBA v pondělí brzy ráno proto uskutečnili v SANEPID a na Veterinární správě v Kaliszi a Nisku razie.

Pod lupou se ocitl i daňový úřad v Kaliszi, kde se nyní zkoumají dokumenty související s činností Krzysztofa Z.

Podobně jako u posypové soli také v tomto případě ale prokuratura v Ostrówě Wielkopolském nechce zveřejnit seznam výrobců, kteří po celém Polsku používali zdraví nebezpečnou vaječnou moučku.

Vzhledem k nízké ceně polské vaječné moučky patří mezi hlavní odběratele také Česká republika. Zda se do ČR dovážela moučka i od zmíněných výrobců, polská média neuvádějí.

Veřejnost rozezlena

Ohlasy čtenářů na webu Gazety Wyborczy potvrzují sílící hněv veřejnosti. „V každé civilizované zemi na světě po zjištění kontaminovaných potravin je jejich výroba zastavena, výrobce zadržen a spotřebitel má právo dozvědět se přesný seznam nakažených potravin. V Polsku je tento seznam tajný – stejně v případě posypové soli i vaječné mouky,“ upozornil čtenář, který se podepsal jako Edward.

Tadeusz Toruň šel ještě dál: „SANEPID je zločinná organizace, protože vědomě jedná proti zdraví spotřebitelů. Její postup nemá na světě obdoby. S takovou hygienickou službou budeme na rakovinu umírat brzy všichni.“

Anketa

Kontrolujete u kupovaných výrobků zemi původu?
Ano
68,3 %
Ne
10,8 %
Když si vzpomenu
20,9 %
Celkem hlasovalo 21570 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám