Hlavní obsah

Nečas v Albánii: Zájem řešit problém ČEZ je oboustranný

Právo, Naďa Adamičková, (Tirana)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Problémy, které má v současnosti s akvizicemi v Albánii český energetický gigant ČEZ, by se měly vbrzku vyřešit. Zájem na tom má jak česká, tak albánská strana. Po nedělním jednání s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS) to uvedl jeho albánský protějšek Sali Berisha.

Foto: Naďa Adamičková, Právo

Albánský premiér Sali Berisha a jeho český protějšek Petr Nečas

Článek

Nečase na jeho dvoudenní cestě do Albánie a Makedonie provází vedle ministrů dopravy Pavla Dobeše (VV) a průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) početná skupina zástupců českých firem včetně šéfa ČEZ Daniela Beneše.

„Máme zájem na úspěchu českých firem i na úspěchu akvizice ČEZ tady v Albánii. Byl jsem ujištěn, že i albánská vláda má zájem na tom, aby tato akvizice dopadla úspěšně,“ prohlásil Nečas. Připomněl, že výsledky ČEZ v Albánii budou signálem nejen pro české firmy, ale pro celý středoevropský region EU, protože český elektrárenský gigant patří mezi pět největších evropských energetických firem.

Albánská pobočka ČEZ se dostala do potíží poté, co místní regulátor počátkem roku meziročně zvýšil ceny elektřiny státem ovládané energetiky o 91 procent a firma je tak ve ztrátě, protože zdražení nebylo promítnuto do cen pro koncové zákazníky. ČEZ vyzval k řešení Světovou banku, jinak by uplatňoval garance 60 miliónů eur, které banka na investici do albánské distribuce poskytla.

ČEZ získal majoritní podíl 76 procent v jedné z albánských distribučních společností v lednu 2009. Tehdy se s albánskou vládou dohodl na poskytnutí záruk ze strany Světové banky. Důvodem byly právě obavy investorů ze zásahu albánského regulátora, které mohly celou transakci ohrozit.

Česko chce rozvíjet obchod a investice

Bez ohledu na problémy ČEZ Nečas připomněl zájem české strany na rozvoji obchodu a investic. „V řadě sektorů můžeme přinést pozitivní výsledky,“ uvedl s tím, že jde o energetiku, podporu těžebního průmyslu, rozvoj železniční a dopravní sítě, do kterého by se mohly české firmy zapojit. A potenciál vidí i v oblasti životního prostředí a cestovního ruchu.

Nečase přijal také albánský prezident Bamir Topi. Před tím se premiér účastnil také slavnostního zakončení Česko-albánského podnikatelského fóra.

Reklama

Výběr článků

Načítám