Hlavní obsah

EK si chce posvítit na výhody nového superlevného operátora ve Francii

Paříž

Evropská komise (EK) začne vyšetřovat, zda francouzský telekomunikační úřad nebyl až moc štědrý, když stanovil propojovací poplatky pro nového mobilního operátora Free, spadajícího do koncernu Iliad. EK sice připouští, že příznivější sazby jsou v takových případech běžné, nesmí ale prý nováčka až moc zvýhodňovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oznámení EK znamená, že teď začne běžet tříměsíční období, během něhož si bude francouzský regulační orgán vyměňovat informace s regulátory v Evropské unii. Pokud by Brusel se svými argumenty uspěl, patrně by se propojovací poplatky pro Free musely snížit.

Ve sporu jde o takzvané terminační poplatky, které Free účtuje ostatním operátorům, jestliže klient zahájí hovor v jejich síti, ale volá do sítě Free. Pokud Francouzi výhodnější poplatky pro Free neobhájí, bude to pro nejmladšího operátora zřejmě tvrdá rána.

Free začal zhruba před čtyřmi měsíci nabízet velmi levné služby mobilní komunikace a už získal více než dva milióny klientů. Na francouzském trhu bezdrátové komunikace tím zároveň odstartoval cenovou válku. [celá zpráva]

Chybějící důkazy

Francie navrhla, aby Free v letošním roce účtoval terminační poplatek 0,024 centu (asi 60 haléřů) za minutu, zatímco konkurenční operátoři mohou vybírat jen 0,015 centu (asi 37 haléřů). K hlavním konkurentům Free patří France Télécom a SFR ze skupiny Vivendi. Poplatky se sice postupně sníží, i tak mezi nimi ale bude až do konce příštího roku rozdíl skoro 40 procent.

Francouzský telekomunikační úřad ARCEP podle komise neposkytl dostatek důkazů, které by potvrzovaly, že náklady Free jsou skutečně o tolik vyšší než u zavedených operátorů. Ani prý není jasné, zda má Free ztráty z telefonních hovorů uskutečněných mimo svou síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám