Hlavní obsah

Koruna oslabuje k dolaru, Evropou obchází španělský strašák

Novinky, pit
Praha

Česká měna v pondělí prolomila hranici 19 korun za dolar, nad níž se naposledy nacházela v polovině února. Kolem 10.45 hodin proti pátku vůči dolaru ztratila 13 haléřů na 19,08 Kč/USD. Oslabila i k euru, konkrétně o tři haléře na 24,82 Kč/EUR, jak vyplývá z údajů serveru Patria Online. Evropa s obavami hledí na vývoj bankovního sektoru ve Španělsku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trhy jsou nyní opět zneklidněny situací v eurozóně – největší nervozita plyne nyní především ze Španělska, kde opět rostou výnosy španělských dluhopisů,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Rovněž CDS kontrakty na pojištění španělského dluhu vzrostly na nový rekord.

Velké obavy vzbuzují i španělské banky, které si za březen byly nuceny vypůjčit od Evropské centrální banky (ECB) rekordní sumu 316,3 miliardy eur (asi 7,8 biliónu korun).

Situace na trzích se tak podle Šimka vrací do  letošního února, kdy ECB uklidnila trhy operací LTRO2 – dodáním tříleté likvidity bankám. To přineslo pokles výnosů dluhopisů problémových zemí eurozóny. Ty nyní ale opět rostou. [celá zpráva]

„Je pravděpodobné, že nervozita na trzích bude i v nejbližších dnech přetrvávat a kurz koruny k dolaru tak zůstane spíše na slabších úrovních,“ domnívá se Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám